Bitcoin érme a kínai zászló előtt

Kína hivatalosan is betiltotta a kriptovalutákat

„A virtuális valutákkal kapcsolatos üzleti tevékenység illegális pénzügyi tevékenységnek minősül" – jelentette be Kína központi bankja, ezáltal gyakorlatilag betiltva a kriptovalutákat a kínai piacon.

Kína bekeményít

Kína a világgazdaság és ezzel együtt a kriptopiac meghatározó szereplője. Általában, ha történik valami az országban a valutákkal, abba az egész ágazat beleremeg. A digitális tokenek elképesztően népszerűek a kommunista állam polgárainak körében, az államvezetés viszont nem nézi jó szemmel az innovatív fizetési eszközt. A "Mennyei Birodalom" 2019-ben „szimbolikusan" betiltotta a valutákat, de a kereskedelem a külföldi tőzsdék segítségével tovább folyhatott. Idén májusban a vezetők figyelmeztették a helyi kereskedőket, hogy kössék fel a gatyát, mert bizony komoly nyomást fognak gyakorolni az egész piacra, amelynek következtében mindenki védtelenül marad. Ennek az előszele júniusban már érződött, amikor Kína betiltotta a bányászatot, és felszólította a bankokat és a fizetési platformokat, hogy szüntessék meg az összes olyan szolgáltatásukat, amelyek kriptovalutákhoz köthetők. A kommunista állam a napokban durván bekeményített.

Eddig engedtek

A központi bank álláspontja szerint a digitális valuták súlyosan veszélyeztetik a Kínai Népköztársaság polgárainak vagyonát, ezért minden kriptovaluta-tranzakciót illegálisnak minősített. A döntés nemcsak a belföldi kereskedelmet és az üzleti tevékenyéget érinti, hanem a külföldi weboldalak szolgáltatásait is. Így bárki, aki valamilyen kriptovaluta ügyletbe keveredik (magyarul egész egyszerűen befektet, vagy elad), bűncselekményt követ el, ami büntetőeljárást von maga után, legyen szó akár egyszerű polgárokról, akár vállalatokról, bankokról.

Egyelőre kérdéses, Kína döntése hogyan befolyásolja a teljes piacot, de a hatása máris érződik: a bitcoin árfolyama a bejelentést követően 2000 dollárral csökkent.


Ne hagyd ki!