Az április a bankoknak nem a hó, hanem a hitelzápor miatt lesz emlékezetes
Fotó:123RF

Az április a bankoknak nem a hó, hanem a hitelzápor miatt lesz emlékezetes

Áprilisban 107,6 milliárd forint lakáshitelt folyósítottak az igénylőknek a bankok. Ez az év elejéhez képest csaknem duplázást, 82,3 százalékos emelkedést jelent.


A Bankmonitor szakértői az okokat vizsgálva három tényezőt emeltek ki:

Az otthonteremtési támogatások kibővítése miatt kivártak a vevők

2021. év elején a lakástámogatások körét kibővítette a kormány. A lakásvásárlásokhoz kapcsolódó illetékmentesség, az újépítésű ingatlanok áfájának 27%-ról 5%-ra csökkentése, illetve adó-visszatérítés komoly segítséget jelentett a lakást keresőknek. Egy 50 millió forint értékű új lakás esetében az illetékmentesség és az áfa-visszatérítési támogatás 4,38 millió forint plusz kedvezményt jelent. Éppen ezért sokan kivártak a tavalyi év végén, elhalasztották lakásvásárlásukat. Ez a halasztott kereslet azonban fokozott mértékben jelenhetett meg az idei év elején a lakáspiacon. Természetesen sok vevő nem tudja önerőből megvenni új otthonát, számukra a lakáshitel lehet céljuk megvalósításának kulcsa. Éppen ezért a lakásvásárlások számának növekedése törvényszerűen maga után vonta a lakáshitelek iránti kereslet felfutását is.

Rekordot döntött az adásvételek száma is

A halasztott keresletnek köszönhetően a használt ingatlanok adásvétele is rekordot döntött: a Duna House becslése alapján mind februárban, mind márciusban csúcsot döntött a tranzakciószám. Az adásételeket némi késéssel követi a hitelfolyósítás, ami érthető is, hiszen nagyságrendileg 6-8 hét lehet egy hiteligénylés bírálati ideje. Márpedig a kérelem beadásának jellemzően feltétele az aláírt adásvételi szerződés.

A lakáshitelek igen olcsók, de már közeleg az áremelés

A jelentős hitelfolyósítás annak is köszönhető, hogy a hitelköltségek igen alacsonyak. Ugyanakkor ez az állapot már nem maradhat fenn sokáig. Egyes bankok már be is jelentették az áremelést – például a legolcsóbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt kínáló bank árat emel június 10-től -, a dráguló kölcsönök pedig valamelyest mérsékelni fogják a hitelkeresletet.

A tervezett áremelkedés egyelőre nem jelentős – 0,3-0,5 százalékpont – emiatt a lakáshitelkeresletre gyakorolt hatása nem lesz kiemelkedő. A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű hitel törlesztőrészlete 5 ezer forinttal emelkedne meg egy 0,5 százalékpontos kamatemelkedés hatására.


Ne hagyd ki!