Magyar bankot aklapít a világ leggazdagabb magyarja
Fotó: Shutterstock

Bankot alapít a világ leggazdagabb magyarja, aki nem Soros

2023. március 1-jei hatállyal bejegyezték Magyarországon az Interactive Bankot – vette észre a Portfolio. Az alapító a leggazdagabbnak tartott magyar ember, Péterffy Tamás brókercége.Egy bank alapításához a hitelintézeti törvény szerint 4 milliárd forint induló tőke kell, vagyis a befektető szándékai mindenképpen komolynak tekinthetők. Az MNB alapítási engedélye megvan, a banki működési engedély kézhezvétele a szokásos menetrend szerint valószínűleg egy éven belül várható. Péterffy Tamás a Brexit után döntött úgy, hogy az Interactive Brokers európai tevékenységének Írország mellett Magyarországot választja központjául, így alakult meg 2020-ben az Interactive Brokers Central Europe Zrt.


A budapesti székhelyű brókercég jelenleg Németországot és a tőle keletre, dél-keletre fekvő EU-tagállamok piacait látja el befektetési szolgáltatásokkal, kisbefektetőknek és intézményi befektetőknek, illetve brókercégeknek egyaránt nyújt szolgáltatásokat. A Portfolio.hu értesülései szerint a brókercég magyarországi ügyfélköre most már ezres nagyságrendű, a régióban pedig mintegy 100 ezer ügyféllel büszkélkedhet, amit 10-20 éven belül 1,5 millióra növelnének. Alkalmazottjai létszáma az Opten adatbázisa szerint 103.

A Magyar Nemzeti Bank számára megnyugtató lehet, hogy a cégcsoport hazai ügyfeleit várhatóan egy magyarországi bejegyzésű és székhelyű bank fogja kiszolgálni, szemben a Revoluttal, amelynek magyarországi tevékenységével szemben a felügyelet régi elvárása, hogy leánybanki formában végezze itteni tevékenységét, mindezidáig azonban sikertelenül szorgalmazta ezt.

Péterffy 1965-ben, 21 éves korában hagyta el Magyarországot, és ment az Egyesült Államokba. A Forbes listája szerint 24 milliárd dolláros vagyonával a világ 80. leggazdagabb embere, és a leggazdagabb magyar nemzetiségű – megelőzve Soros Györgyöt is. A brókercége ügyei mellett többször is Donald Trump bőkezű támogatójaként került be a hírekbe.


Ne hagyd ki!