Óriási profitot kaszáltak idén a hazai bankok
Photo by Tech Daily on Unsplash

Óriási profitot kaszáltak idén a hazai bankok

Ilyen még nem volt, minden nehézség ellenére giganyereséget értek el a hazai bankok az idei első félévben.405 milliárdos profit

Az MNB friss adatai szerint a hitelintézeti szektor első féléves konszolidált nyeresége új rekordot, 405 milliárd forintot ért el - írta a Portfólió. A profit több mint a felét most is az OTP-csoport szállította. Csak a Magyarországon működő része is 100 milliárd forint feletti nyereséget termelt, 30 milliárd forint feletti eredménye volt az MKB-nek, a K&H-nak, valamint az Erstének is. A statisztikában az OTP külföldi leánybankjai is benne vannak, ez is felfelé húzta a számokat.

Járvány-hatás

Felmerül a kérdés, hogy a nehézségek ellenére - pandémia, hitelmoratórium, infláció - miként sikerült ezt az eredményt elérni. Szakértők szerint a bevételek azért nőttek, mert száguld a lakáshitelezés, emelkedik a kamatkörnyezet, a kockázati költségek pedig visszaestek. A jegybanki alapkamat növekedése növeli a bankok marzsát. A fogyasztás és a turizmus is beindult, növelve a bankok fizetési tranzakciók során elkönyvelt bevételeit. A megtakarítások is emelkednek és növelik a bankok díj- és jutalékbevételeit. Miközben a bankok bevételei nőttek, a költségeik nem nőttek ugyanilyen mértékben.

Ne hagyd ki!