Ilyen még nem volt, minden nehézség ellenére giganyereséget értek el a hazai bankok az idei első félévben.405 milliárdos profit

Az MNB friss adatai szerint a hitelintézeti szektor első féléves konszolidált nyeresége új rekordot, 405 milliárd forintot ért el - írta a Portfólió. A profit több mint a felét most is az OTP-csoport szállította. Csak a Magyarországon működő része is 100 milliárd forint feletti nyereséget termelt, 30 milliárd forint feletti eredménye volt az MKB-nek, a K&H-nak, valamint az Erstének is. A statisztikában az OTP külföldi leánybankjai is benne vannak, ez is felfelé húzta a számokat.

Járvány-hatás

Felmerül a kérdés, hogy a nehézségek ellenére - pandémia, hitelmoratórium, infláció - miként sikerült ezt az eredményt elérni. Szakértők szerint a bevételek azért nőttek, mert száguld a lakáshitelezés, emelkedik a kamatkörnyezet, a kockázati költségek pedig visszaestek. A jegybanki alapkamat növekedése növeli a bankok marzsát. A fogyasztás és a turizmus is beindult, növelve a bankok fizetési tranzakciók során elkönyvelt bevételeit. A megtakarítások is emelkednek és növelik a bankok díj- és jutalékbevételeit. Miközben a bankok bevételei nőttek, a költségeik nem nőttek ugyanilyen mértékben.

The Conversation

Friss

Photo by Fré Sonneveld on Unsplash

Téglával termel áramot egy új svájci szabadalom

A rendszer hatékonysága 80-85 százalékos, és 35 éven át működőképes lehet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Mennyiért lehet most lakást venni vagy bérelni Győrben és környékén?


Családi ház 30 millióért

Győr-Moson-Sopron megyében a panelek átlagos négyzetméterára 380 000 forint, a téglalakásoknál ez az összeg átlagosan 486 000 forint. Míg a lakások négyzetméterárai nőttek, addig a házaknál stagnálást figyeltek meg éves összevetésben, így egy átlagos, 100 négyzetméteres ingatlant továbbra is meg lehet vásárolni 30 millió forintért. Az átlagos lakásméret vételre 65-70 négyzetméter, amiért átlagosan 21,9 millió forintot adnak.


Bérlet havi 120 ezerért

Győrben jellemzően 120 000 forint a havi költség egy lakásra, addig Sopronban már átlagosan 80 000 forintért is lehet bérelni. A megyeszékhely magas árait nem csak a nyugati határ közelsége és a felsőoktatási intézmények indokolják, hanem az Audi gyárban foglalkoztatott ingázó vagy vendégmunkások is, akik albérlettel oldják meg lakhatásukat. Ennél drágábban csak Budapesten és Veszprémben lehet kiadni lakásokat az egyetemistáknak, illetve a vidéki munkavállalóknak, olvasható a Duna House közleményében.

Photo by Scott Graham on Unsplash

Figyelem! Fontos változások a NAV nyomtatványkitöltőben

Frissítsen az ÁNYK új verziójára, mert ellenkező esetben nem tud majd nyomtatványokat küldeni.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!