A bizonytalan gazdasági környezet rákényszeríti az ember, hogy többet számoljon
Fotó: Shutterstock

Egyre több magyar kezeli így a pénzügyeit

Egy új kutatás szerint a jelenlegi bizonytalan gazdasági környezetben nagyjából háromszor annyi háztartás vezeti a bevételeit és a kiadásait, mint tavaly ugyanilyenkor. Emellett többen fordulnak másokhoz pénzügyi tanácsokért.


Egyre tudatosabban kezelik a magyarok a pénzügyeiket

A Kantar piackutató vizsgálta meg a Provident megbízásából a magyarok szubjektív pénzügyi helyzetét. Például azt, hogy hogyan változtattunk a pénzügyeink kezelésén az utóbbi években.

A kutatás szerint növekedett a háztartások magabiztossága a monetáris kérdésekben. A tavalyi 45 százalék után idén 52 százalék vallotta, hogy kiismeri magát a pénzügyi termékek és szolgáltatások világában. Különösen a magasabb iskolai végzettségűek, a 35-44 éves korosztály és azok vélekedtek így, akik minden hónapban képesek valamennyi pénz félretenni – írja a 24.hu.

Sokkal többen terveznek a pénzügyeikkel

A válaszadó magyarok 28 százaléka mondta, hogy minden kiadását előre eltervezi. Ez nagyjából háromszor annyi főt jelent, mint tavaly ugyanilyenkor. 34 százalék válaszolta, hogy csak a nagyobb kiadásokkal kalkulál, valamint 28 százalék készít kisebb költségvetést. A megkérdezettek közül a 18-24 éves korosztály gondolkodik legkevésbé előre ha pénzügyekről van szó. Csupán 35 százalékuk készít rendszeresen költségvetést, amíg a 65-75 éves korosztálynál ez az arány 73 százalék.

Idén a megkérdezettek 90 százaléka állította azt, hogy valamennyire tervez előre a családi költségvetéssel. Míg tavaly 45 százalék jelölte, hogy egyáltalán nem végez ilyen kalkulációt, addig idén ezt csak 9 százalék válaszolta. Az iskolakezdés és a gazdasági körülmények miatt még aktuálisabb a kiadások tervezése és fontosabbá válik a spórolás is. Könnyebben félre tudunk tenni, ha folyamatosan vezetjük a családi költségeket. Egy jól vezetett háztartási költségvetéssel pedig az önbizalmunk is nőni fog, hiszen pontosan tudatában leszünk minden kiadásnak és jobban átlátjuk az anyagi lehetőségeinket

– nyilatkozta Horváth Attila a Provident Pénzügyi Zrt. pénzügyi igazgatója.

Sokan kérünk segítséget

Monetáris tanácsokért a válaszadók 54 százaléka pénzügyi intézményekhez, szaktanácsadóhoz vagy brókerhez fordul, 47 százalékuk - különösen a fiatal felnőttek - pedig egy családtaghoz. Csupán 8 százalékuk nem kér senkitől tanácsot.

A felmérés arra is rákérdezett, hogy kinek a feladata lehet a lakosság pénzügyi tudatosságának a fejlesztése. 44 százalék jelölte meg válaszként az iskolákat, 34-34 százalék a pénzügyi intézményeket és a kormányt, valamint 21 százalék mondta azt (vagy azt is), hogy az egyének saját felelőssége a tájékozódás. 14 százalék pedig civil szervezetekre támaszkodna.


Ne hagyd ki!