Bizony nem egyedi eset, ha valaki rossz pénzügyi döntést hoz, emiatt nem is kell nagyon aggódni. A fontos, hogy tanuljunk belőle. A Finder.com oldalán megjelent kutatás alapján 126,5 millió amerikai állampolgár vallott úgy, hogy életének folyamán legalább egyszer hozott már rossz pénzügyi döntést.

A CNBC erre alapozva összeállított egy 5 pontos listát, melyek a leggyakrabban előforduló pénzügyi hibákat valamint a kiküszöbölésükre tett javaslatokat tartalmazza. Nézzük, mit ajánlanak a CNBC szakemberei!

Legyen megtakarításod

Ha 2020 megtanított nekünk valamit, akkor az az, hogy milyen fontos, hogy legyen az embernek vésztartaléka, gondoljunk csak a hirtelen elveszített munkahelyekre, vagy a megnövekvő egészségügyi költségekre.

Ha olyan szerencsétlen helyzetbe kerülünk, hogy nincs elegendő pénzünk, akkor bizony vészmegoldásokat fogunk keresni. Ilyen például a magas kamattal rendelkező hitelek felvétele, de említhetjük akár a fizetési előleg kérését is. Ami nagyobb probléma lehet, az az, ha rossz adósminősítéssel rendelkezünk, és így még hátrányosabb feltételekkel juthatunk likvid forráshoz, de legrosszabb esetben el is utasíthatják kérésünket.

​Állítsd fontossági sorrendbe a kifizetendő tartozásaidat

Bizony nehéz lehet dönteni, mikor a sok „jó" felhalmozódik. Melyiket fizessem ki előbb? A diákhitelemet? Az utóra felvett hitelemet, esetleg a jelzálogkölcsönömet? Netalán a hitelkártya adósságomat? Fontos, hogy priorizáljuk az adósságainkat, és logikusan kezdjünk el törleszteni.

A szakértők véleménye szerint elsődlegesen vegyük figyelembe a felvett összeg mennyiségét és a hozzá tartozó kamat nagyságát. Érdemes a legnagyobb kamatozású hátralékunkat kifizetni először, és így haladni szépen a legkisebb felé. Így megszabadulva a magas kamatoktól nemcsak hamarabb szabadulhatunk meg a legnagyobb terhektől, de a megtakarításra is nagyobb esélyünk lesz.

​Vegyél fel támogatást!

Érdemes nyitott szemmel járnunk hazánkban, ugyanis sokszor vannak elérhető támogatások, melyekre jogosultak lehetünk és megkönnyíthetik az életünket.

Jelenleg talán a hitelmoratórium az egyik legegyszerűbb (mindenkinek jár és igényelni sem kell) segítség a magánembereknek és vállalkozásoknak, de fontos, hogy készüljünk arra: ennek egyszer vége lesz. A pandémia miatt rengeteg támogatás érhető el, ezekről a számlavezető bankunktól kérhetünk tájékoztatást. Ilyen jelenleg a vállalkozásoknak elérhető az újraindítási gyorskölcsön , vagy az adózási könnyítés.

​Vigyázzunk a bankszámlánkra!

Manapság igen sok lehetősége van a csalóknak, hogy hozzáférjenek féltett bankszámla-adatainkhoz. Az egyik jó megoldás természetesen a hitelkártya befagyasztása egy ilyen sajnálatos esemény következtében, de megelőző lépéseket is tehetünk. Ennek érdekében érdemes lehet olyan alkalmazásokat telepíteni a készülékeinkre, amelyek folyamatosan figyelik a bankszámlánkat és értesítenek bennünket illetéktelen behatolás esetén.

Ne kényelmesedjünk el

Természetesen a legjobbakkal is előfordul, hogy bevételeik növekedése következtében „hozzászoknak a jóhoz", és kicsit belekényelmesednek, ezáltal elkezdenek költekezni nem feltétlen szükséges, ellenben drága dolgokra.

Ilyenkor érdemesebb mérlegelni a rövid- és hosszútávú céljainkat, és ezek megvalósításának érdekében lépéseket tenni. A szakértők az adósságaink törlesztését, illetve a megtakarításunk növelését ajánlják.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A befektetők imádják Kelet-Európa új slágerstartupját

A csehországi Rossum szoftverfejlesztő vállalat 100 millió dolláros befektetéshez jutott, ennk köszönhetően térségünk egyik legértékesebb startupjává lépett elő. Nézzük, miért imádják a befektetők az alig hatéves vállalkozást!

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szereted hallatni a hangodat? A Spotify újításának örülni fogsz

A Spotify bejelentette, hogy a három éve indított podcast szolgáltatásait a tartalomgyártók hamarosan szélesebb körben is igénybe vehetik. A zenei streamingszolgáltató vállalat abban reménykedik, hogy az újítással növelheti a prémium előfizetői számát.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Fiatal programozó zseni vállalkozását nyelte le a Twitter

Nick Caldwell, a Twitter mérnöki divíziójának alelnöke stílusosan a Twitter-en jelentette be, hogy a közösségi platform felvásárolta a Sphere chat applikációt. A Sphere-t az a vállalkozó zseni alkotta, akitől alig 17 éves korában a Yahoo 30 millió dollárért megvásárolta az első startupját.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!