Szinte aprópénzért vásárolták meg a Sberbank balkáni maradványait
Fotó: Shutterstock

Jó vásárt csinálhattak a balkáni bankok a Sberbank leányaival

Kikiáltási áron vásárolták meg a Sberbank egységeit a posztjugoszláv országokban helyi pénzintézetek. Nem is igazán akadt nemzetközi kihívója a szerb, horvát és bosznia-hercegovinai bankoknak.


Olcsóak voltak a Sberbank maradványai

Összesen 5,11 millió eurót fizetett a Szlovéniában piacvezető Nova Ljubljanska Banka (NLB) a Sberbank szlovén üzletágáért. Az akvizícióval a pénzintézet teljes eszközállománya viszont ennél az értéknél jóval nagyobb mértékben, 21,6 milliárd euróról 23,3 milliárdra nőtt.

Alacsony kockázati céltartalékkal és jó minőségű hitelállománnyal rendelkező, sürgősen eladó leánybankokat lehet most nagyon olcsón felvásárolni. Jellemző, hogy az NLB 172,8 millió eurós nyereséget könyvelt el egyszeri tételként az alacsony felvásárlási árnak köszönhetően, ráadásul a piaci részesedése 30 százalékra nőtt Szlovéniában

- idézi a vg.hu Domagoj Grčevićet, az InterCapital Securities elemzőjét.

Más posztjugoszláv bankárok is dörzsölhetik a tenyerüket

Horvátországban hasonlóan kedvező üzletet kötött a helyi Hrvatska Postanska Banka (HPB), hiszen 9,23 millió eurót fizetett a Sberbank horvát leányáért. A vásárlással az eszközállánya azonban 3,7 milliárd euróról 5,18 milliárdra nőtt.

Nagyot lépett előre, a szerbiai bankpiacon az AIK Banka is, a Sberbank szerb fiókjainak megszerzésével, hiszen az eszközállománya 2,2 milliárd euróról 3,8 milliárdra emelkedett.

A legnagyobb ugrást a saját piacán azonban a bosznia-hercegovinai ASA Banka könyvelte el a Sberbank bekebelezése miatt, hiszen a nagyjából 7,5 millió eurós tranzakcióval a 14. helyről a 4. helyre került a legnagyobb bosnyák pénzintézetek rangsorában.

Átalakult a piac

A Sberbank-leányok elárverezése jócskán átrajzolja a térségi akvizíciós piacot, amelyet korábban a szlovén NLB, a szerb AIK és a magyar OTP felvásárlásai uraltak. Bár az orosz–ukrán konfliktus erősen felturbózta a régiós kockázatokat, a piac továbbra is széttöredezett. (…) Az olyan nagybankok, mint az NLB vagy az OTP, könnyen kihasználhatják a méretgazdaságossági előnyüket, és bevethetik szabványosított, digitális üzleti modelljüket, ami jókora kihívás a hagyományos piaci szereplőknek

– elemezte a balkáni piac helyzetét Lukas Freund, az S&P Global Ratings elemzője.

A szakértő véleményét erősíti, hogy a szlovén NLB középtávon konszolidációra számít a piacain a szóvivőjük szerint, amit a mostani átrendeződés akár fel is gyorsíthat.

A helyi bankokat az hozta helyzetbe a közelmúltban, hogy miután a Sberbank márciusban kivonult a legtöbb európai piacáról, a helyi szabályozó hatóságok gyors döntéseket sürgettek, amihez tengerentúli potenciális felvásárlók nem tudtak alkalmazkodni.

Ne hagyd ki!