Különböző mértékben érinti a vállalatokat a bank csődje.
Fotó: Shutterstock

Ezek a hazai cégek bankoltak a Sberbank-nál, mi lesz velük?

A Magyar Posta, nagy építőipari vállalatok, agrárcégek és gázkereskedők is vezettek számlát a napokban becsődölt Sberbanknál. Azonban nem minden vállalat esetében van ok az aggodalomra.


Számos vállalkozást érintett a Sberbank csődje

Nagyjából ezer ügyfél kárát nem biztos, hogy fedezni tudja a Sberbank csődje után az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA), mivel nagyobb összeget tartottak a bankban a számláikon, mint az 100 ezer eurós kártalanítási határ (körülbelül 39,5 millió fontot) – írja a 24.hu. A portál az Opten adataira hivatkozva azt írja, hogy nagyjából 16 ezer magyarországi cég vezetett az orosz érdekeltségű pénzintézetben számlát, közülük pedig 6064-nek nem is volt másik bankja.

A hírportál összegyűjtötte, hogy mely állami cégek, illetve 10 milliárd forintnál nagyobb árbevételű vállalkozások vezettek számlát a Sberbanknál. Eszerint 14 köztulajdonú céget és 54 nagyobb árbevételű vállalkozást érinthetett a pénzintézet bedőlése. Fontos azonban megjegyezni, hogy azt nem lehet tudni, hogy melyik cég mekkora vagyont tartott a számláin (a 24.hu néhány vállalkozást ugyan megkérdezett a témában), így érte-e őket számottevő kár. Az sem ismert, hogy ezen vállalatok a részét képezik-e annak a nagyjából ezer ügyfélnek, akik 100 ezer eurónál nagyobb pénzmennyiséget tartottak a bankban.

A 24.hu által megkérdezett, a Sberbanknál számlát vezető néhány cég közül többen nem voltak hajlandóak válaszolni, vagy érdemi választ adni. Azonban a BKV, a Digi Távközlési Kft, az Invitel Zrt., a NZRT-Trade Zrt., a Magyar Posta Életbiztosító Zrt. és a Magyar Posta Biztosító Zrt. arról számoltak be, hogy ugyan vezettek ott számlát, azonban nincs számukra számottevő jelentősége a pénzintézet bezuhanásának, mert például már régen nem használták az ottani számlájukat. Olyan is akadt köztük (BKV) aki jelezte, hogy nem volt a számláján a kártalanítási határt meghaladó vagyona, ezért nincs ok az aggodalomra.

Egyedül az ugyancsak végelszámolás alatt álló Injektor Környezetvédelmi Kft. jelezte, hogy minden pénzük a számlán volt, és nagyjából háromszor annyi ragadt bent a Sberbankban, mint amennyit az OBA megtéríthet.

A listák

A 24.hu külön listázta az érintett köztulajdonú-, valamint a magáncégeket:

Sberbank számlával rendelkező, részben vagy egészben köztulajdonú cégek:

Injektor Kft. v.a.; Kaszó Zrt.; Ásványráró 2000 Kft.; Magyar Posta Életbiztosító Zrt.; Magyar Posta Biztosító Zrt.; ÉRV.-SZOLG Kft.; Vadimed12 Kft.; Déli Áramlat Magyarország Zrt.; J.N.SZ. Esély Nonprofit Zrt.; TrustAir Aviation Kft.; SignAll Technologies Zrt.; Drone Technilogies Kft.; Cloudent Kft.; European Powert Services Zrt.

Sberbank-számlával rendelkező, tízmilliárd forintnál nagyobb forgalmú cégek:

MILE Kft., BIS Hungary Kft., PPD Hungária Kft., Transmashholding Hungary Kft., SP Residence Kft., New Medical Technologies Kft., Synergy Construction Hungary Kft., AIK Energy Hungary Kft., DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft., Boortmalt Magyarország Kft., EB HUNGARY INVEST Kft., GEFCO Magyarország Kft., RAMIRIS EUROPE Kft., Steel-Transz Kft., Ceva-Phylaxia Zrt., Magyar Építő Zrt., INVITEL Zrt., BKV Zrt., JAS Budapest Zrt. cs. a., CENTREX Hungária Zrt., Colas Alterra Zrt., Market Építő Zrt., Colas Hungária Zrt., A-Híd Zrt., Colas Közlekedésépítő Zrt., AKKER-PLUS Kft., Trigo Kft., AXIÁL Kft., KÉSZ Ipari Gyártó Kft., Magyar Vakond Kft., HUNENT Zrt., KÉSZ Építő ZRt., Duna Aszfalt Zrt., Linamar Hungary Zrt., Randli Agrár Kft., PEKA BAU 2000 Kft., Hódút Kft., Hódút Kft., AGROKÉMIA Kft., DUTRADE Zrt., WEST HUNGÁRIA BAU Kft., Új ház Zrt., DRYVIT PROFI Kft., Colas Út Zrt., Mercarius Kft., LIEGL & DACHSER Logisztikai Kft., EuroAszfalt Kft., Pannonia Oro Kft., BAYER CONSTRUCT Zrt., DM-KER Nyrt., SZURO-TRADE Kft., NZRT-TRADE Kft., ASE AO Magyarországi Fióktelepe

150 milliárd forintot adott az MNB a betétesek kifizetésére

Egyébként hétfőn jelentette be az RTL KLUB reggeli műsorában Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, hogy 150 milliárd forintnyi hitelt adott az OBA-nak az MNB, hogy zavartalan legyen a Sberbank betéteseinek a kártalanítása. Ez az összeg elég a biztosítási határ alatti kifizetésekhez, azonban a későbbiekben - amennyire lehetséges - megpróbálják kártalanítani a 100 ezer eurónál nagyobb összeget a sberbankos számlájukon tartó ügyfeleket is. A szakember emellett azt is megjegyezte, hogy a többi bank stabil, ezért nem fordulhat elő ismét hasonló eset, mint ami az orosz érdekeltségű pénzintézettel megesett.


Ne hagyd ki!