A Sbarbank nagy össszeggel beragadt egykori ügyfelei is megkapják a pénzüket
Fotó: Shutterstock

Jó hírt kaptak a Sberbankban ragadt pénzüket féltő ügyfelek

Megkapják a teljes követelésüket a Sberbank betétesei, a kártalanítás jövő héten indul - mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank(MNB) alelnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.


Az érintetteknek nincs tennivalójuk, a végelszámoló egyénileg keresi fel a károsultakat. Nagyjából 2500 ügyfélnek volt 100 ezer euró feletti betétje a banknál, ők kapják most meg a pénzüket.

Az európai szanálási hatóság márciusban indított végelszámolást a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál. A Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt a Magyar Nemzeti Bank is visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét és elrendelte annak végelszámolását.


Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabály által előírt 10 munkanapon belül – az adott betétes tényleges betétösszegétől függően – 100 ezer eurós összeghatárig kártalanította a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény szerint. A kártalanítás a magyar Sberbanktól az OBA-nak átadott információk alapján automatikus volt, azt az ügyfeleknek nem kellett kérelmezniük a magyar garanciaintézménynél.

Frissítés

Mintegy 160 milliárd forintot fizetnek ki most az ügyfeleknek. Az érintettek addig nem kaphatják meg a pénzüket, amíg a kötelező adategyeztetést el nem végzik a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény értelmében - jelezte az alelnök. Kandrács Csaba kitért arra, hogy a hasonló engedélyvisszavonással járó eseteknek mindössze 25 százaléka végződik ilyen sikerrel, hogy a betétesek visszakapják minden pénzüket. A kifizetési folyamatot a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft. végzi, minden információ a www.psfn.hu, illetve a www.sberbank.hu honlapon található. A kártalanítás 1-2 hónapot vehet igénybe. Korábban a Sberbank Magyarország Zrt. 65 158 betétesének 146,8 milliárd forint kártalanítás kifizetését biztosította az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA).


Ne hagyd ki!