Jó néhány embernek volt több pénze a Sberbankban, mint a kártalanítási határ
Fotó: Shutterstock

Ezer embernek fájhat a legjobban a Sberbank bedőlése

Jó néhány embernek több pénze volt a becsődölt Sberbankban mint a nagyjából 38 millió forintos kártalanítási határ. Mutatjuk, mire számíthatnak a későbbiekben.


Nekik több pénzük volt a Sberbankban, mint a kártalanítási határ

Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint nagyjából 61 ezerre tehető azok száma, akik teljes kártalanítással számolhatnak a Sberbank csődje miatt legkésőbb március 18-ig. Ezen ügyfelek bankban lévő vagyona tehát nem érte el a 100 ezer eurót, vagyis körülbelül a 38 millió forintot.

Továbbá mintegy ezren lehetnek azok az ügyfelek, akiknek a pénzintézetnél lévő vagyonuk meghaladta ezt az értéket. Nekik hitelezői igényt kell bejelenteniük a felszámoló cég felé.

„A végelszámolás körében felmérik, hogy mekkora Sberbank vagyona és megnézik, hogy a vagyonhoz képest mekkora hitelezői igény érkezett be. Amennyiben elegendő a vagyon, akkor mindenki minden pénzét megkapja, ha azonban a bank vagyona erre nem elég, akkor az ügy átfordul felszámolási eljárásba, és a vagyonelemek értékesítésével a kielégítési sorrend alapján jutnak az érintettek a pénzükhöz”

- írja cikkében az Infostart.hu.

38 millió forint alatt

Azoknak az ügyfeleknek, akiknek a vagyona nem haladta meg az említett kártalanítási határt, jelenleg nincs teendőjük. Kártalanításuk a betétbiztosítási alapon keresztül automatikus - mondta Kandrács Csaba. A szakember szerint három kifizetési csatorna lesz, a bankban tárolt összegtől függően:

  • Lesz az ügyfelek közül, aki a Magyar Postán,
  • lesz, aki egy kifizető ügynök bankon keresztül kapja vissza a pénzét,
  • a harmadik esetben pedig egy formanyomtatványt kell az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA) beküldeni.

Most mérik fel, hogy az ügyfeleknek pontosan mennyi pénzük volt a bankban. Az OBA szakemberei ezt követően közlik mindenkivel, hogy pontosan mi a teendője.

Az előzmények

A napokban írtunk róla, hogy az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál. A Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt a Magyar Nemzeti Bank is visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét és elrendelte annak végelszámolását.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabály által előírt 10 munkanapon belül – az adott betétes tényleges betétösszegétől függően – akár 100 ezer eurós összeghatárig (jelenlegi árfolyamon több mint 38 millió forintig) kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény szerint. A kártalanítás a magyar Sberbanktól az OBA-nak átadott információk alapján automatikus, azt az ügyfeleknek nem kell kérelmezniük a magyar garanciaintézménynél. A további tudnivalókról ITT írtunk.

Ne hagyd ki!