A Netflix Squid Game sorozatából ismert rózsaszín ruhás, fekete maszkos őrök figyelnek valakit
Fotó: Shutterstock

Hajtóvadászatot indított a legnagyobb tőzsde a kripto-csalók után

Amilyen rövid életű volt a Netflix legsikeresebb sorozatára tapadó Squid kriptovaluta, akkora károkat okozott. A pórul járt befektetők védelme érdekében a Binance kriptotőzsde létrehozott egy speciális biztonsági csapatot, hogy megtalálja az eltűnt fejlesztőket, és visszafejtse az ellopott pénzt.Nyerd meg az életed

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, október 20-án megjelent a kriptopiacon egy digitális valuta, ami a Netflix Squid Game nevű sorozatának óriási népszerűségét akarta kihasználni. A fejlesztők ötlete bejött, rengeteg befektetőt vonzott a token, amelynek árfolyama néhány nap alatt 75 ezer százalékkal, több mint 2861 dollárra nőtt. Az eredeti ötlet az volt, hogy a befektetők a Squid tokenjeikkel a hivatalos honlapon keresztül benevezhetnek a sorozatból ismert játékokra, amelyek megnyerésével tovább gyarapíthatják kriptovalutáikat, amelyeket aztán hagyományos, fiat valutákra válthatnak át. A CoinMarketCap hamar óva intette a befektetőket a valutáktól, mondván, hogy sokan arra panaszkodtak, hogy nem tudják átváltani tokenjeiket hagyományos valutákra. Mint kiderült, a CoinMarketCap aggodalma nem volt alaptalan. Miután a valuta értéke irigylésre méltó magaslatokat ért el, árfolyama hirtelen 0,003 dollárra zuhant, a hivatalos weboldalt és a közösségi oldalakat pedig egyszerűen letörölték. Magyarul a fejlesztők leléptek a befektetők pénzével. Egészen pontosan hárommillió dollárral, azaz nagyjából 930 millió forinttal.

A gyors meggazdagodás reményében

A világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance bejelentette, hogy nagyszabású hajtóvadászatot indít a csalók után. A börze saját csapatot is létrehozott felkutatásukra, amelynek tagjai egyebek között blokklánc-analitikai eszközökkel felkutatják a csaláshoz köthető címeket, majd feketelistára teszik azokat. Továbbá a kinyert információkat továbbítják az illetékes hatóságoknak. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy sokaknak az élete múlik a csapat sikerén. A CNBC például nemrég beszámolt egy bizakodó befektetőről, aki az összes megtakarítását, több mint 28 ezer dollárt invesztált a tokenbe.

A Binance vezérigazgatója, Csangpeng Zhao figyelmeztetett, hogy a Squid nem az első, de nem is az utolsó kamu kriptovaluta. Véleménye szerint a tudás a legjobb ellenszer a csalók ellen, így mindenkit arra bíztat, hogy tájékozódjon, mielőtt kétes eredetű kriptovalutákba fektetne.

Ne hagyd ki!