Fekete és barna színű motor egy épület előtt
Fotó: Unsplash

iPhone-od van? Jobb, ha a motorozást elfelejted…

Az Apple tájékoztatása szerint egyes motorkerékpárok motorjai olyan erőteljes rezgéseket bocsájtanak ki, amelyek tönkre tehetik a telefon kamerarendszerét.Nem túl jó hírek

Az Apple néhány napja közzétett egy tájékoztatót, amelyben figyelmezteti a vásárlóit, hogy az iPhone készülékeket nem érdemes telefontartók segítségével a nagyobb motorokhoz csatlakoztatni. Mégpedig azért nem, mert a járművek nagy teljesítményű motorjainak rezgései károsíthatják a telefonok kamerarendszereit. Nevezetesen az optikai képstabilizátort és az autófókuszt. Továbbá a robogók és a segédmotorok tulajdonosainak is javasolt, hogy olyan rögzítőelemet használjanak, amely rezgéscsillapítóval van felszerelve.

Mi a megoldás?

Az Apple tájékoztatójának időzítése nem véletlen, ugyanis az elmúlt hónapokban számos vásárló panaszkodott a különböző közösségi média felületeken a motorozások után meghibásodott készülékekről.

Az érintett rendszereket úgy tervezték, hogy javítsák a képminőséget azáltal, hogy ellensúlyozzák a mozgást, a rezgéseket és a gravitáció hatásait. Viszont egy nagy teljesítményű motor „intenzív, magas amplitúdójú rezgéseket" generál, amelyek a kormányon és a telefontartó keretén keresztül az iPhone-on csapódnak le. Az Apple tájékoztatása szerint számos modellt veszélyeztet a jelenség.

A nagy amplitúdójú rezgéseknek való közvetlen expozíció bizonyos frekvenciatartományokon belül ronthatja a rendszerek teljesítményét, és csökkentheti a fényképek és videók képminőségét

-olvasható az Apple bejegyzésében.

A megoldás egyszerű: ne használd motorozás közben az iPhone-odat. Sajnos azonban ez nem túl jó hír azoknak, akik a telefonjukat használják a navigáláshoz.

Ne hagyd ki!