#MeToo feliratot tart maga elott egy piros körömlakkos, fehér garbós nő
Fotó: Unsplash

Az Apple kirúgta a mérnököt, aki zaklatással vádolta a kollégáit

Több hírportál is beszámolt róla, hogy az Apple bizalmas információk kiszivárogtatása miatt menesztette az egyik vezető programmenedzserét, Ashley Gjøvik-ot. A szakember akkor vált ismertté, amikor beszámolt az őt ért munkahelyi bántalmazásokról.Megdöbbentő vádak

Ashley Gjøvik-ot augusztus elején határozatlan időre felfüggesztették a vezető mérnöki programmenedzseri pozíciójából, miután a Twitteren szexizmussal vádolta a vállalatot. Néhány nappal később újabb posztot tett ki a Twitterre, amelyben megosztotta a 27 pontból álló bűnlajstromot, amelyet a cég HR részlegének küldött.

Gjøvik szerint a szenior kollégái egy táblázatban vezették, hogyan tehetnék földi pokollá az életét a munkahelyen. Számos alkalommal szándékosant kihagyták őt a fontos e-mailekből, de arra is volt példa, hogy alkoholfogyasztásra kényszerítették a dolgozókat munkaidőben. Gjøvik megemlítette, hogy többször nyilvánosan lejáratták, sőt, előfordult, hogy még a konferencia-terembe is bezárták, ahol hosszú időre egyedül hagyták. Vagy épp az ajtó túloldaláról kiabáltak vele, amíg ő bent zokogott. Az sem számított egyedi esetnek, hogy veréssel fenyegették. Hozzátette, ez még csak a jéghegy csúcsa, a vele történt kellemetlenségek 95 százalékáról még csak ezek után fog beszámolni.

Hatalmas csalódás

Gjøvik a munkahelyen is beszélt az őt ért sérelmekről, de a HR túl sok mindent nem tett az ügyben. Időrendben összegyűjtötte a vádjait, amelyeket privát üzenetekről készült képernyőfotókkal is alátámasztott. A HR végül rászánta magát a cselekvésre. Gjøvik a Verge-nek beszélt arról, hogy kapott egy e-mailt az Apple-től, amelyben tájékoztatták, hogy „érzékeny szellemi tulajdon kérdésével" kapcsolatban egy órán belül beszélni szeretnének vele. Gjøvik ragaszkodott hozzá, hogy e-mail formájában kommunikáljanak. Nem sokkal ezután kapott is egy levelet, amelyben az Apple munkatársa kifejtette, hogy mivel nem vett részt az általuk felajánlott megbeszélésen, ezért „megszüntetik az Apple rendszerekhez való hozzáférését". A sértettet nem érte váratlanul a döntés.

Amikor márciusban felvetettem a munkahelyi biztonsággal kapcsolatos aggályaimat, és szinte azonnal megtorlással és megfélemlítéssel szembesültem, elkezdtem készülni arra, hogy valami ilyesmi fog történni. Csalódott vagyok, hogy a vállalat, amelyet kislány korom óta szeretek, így bánik a dolgozóival.

-mondta Gjøvik a Verge-nek.

Az Apple nagyjából annyit nyilatkozott a történtekkel kapcsolatban, hogy elkötelezett a pozitív és befogadó munkahelyi környezet iránt, minden panaszt kivizsgál, de a személyiségi jogok védelme miatt semmilyen ügyről nem beszél nyilvánosan.

Nincs egyedül

A menesztett mérnök panaszai néhány héttel az #AppleToo weboldal indulása előtt láttak napvilágot. Az AppleToo-n (ami a #MeToo mozgalomra hajaz) olyan jelenlegi és egykori dolgozók osztják meg tapasztalataikat, akiket az Apple-nél valamilyen sérelem ért.

Az amerikai Nemzeti Munkaügyi Testületnél Gjøvik-hoz hasonlóan több száz ember nyújtott be panaszt az Apple ellen. Egyikőjük, nevezetesen Barbara Underwood 1,7 millió dollárra perli a vállalatot, ugyanis állítása szerint a menedzsment nem foglalkozott megfelelően az őt ért szexuális zaklatással, érzelmi, verbális és fizikai bántalmazással.

Ne hagyd ki!