Xiaomi logó a Xiaomi telefonon, a cég hamarosan kiadja első autóját
©Piotr Swat/123RF.COM

Hamarosan érkezik a Xiaomi első e-autója, biztos, hogy jó húzás?

A világ második legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező okostelefon-gyártója Xiaomi EV néven hivatalosan is bejegyezte az elektromos jármű üzletágát, és bejelentette, hogy a divízió „jelentős fejlesztési szakaszba" lépett.

A terv már készen van

A Xiaomi EV 10 milliárd jüanos, átszámítva 455,6 milliárd forintos tőkével került bejegyzésre. Az anyacég márciusban jelentette be, hogy hamarosan elektromos járművek gyártásába kezd, és a következő évtizedben 10 milliárd dollárt (háromezer milliárd forint) fog az üzletágba invesztálni. A Xiaomi EV 300 alkalmazottal indult útjára, élén a csoport alapítójával, Lei Jun-al.

Hosszú még az út

A Xiaomi tájékoztatása szerint az új üzletág szakértői az elmúlt öt hónapban óriási kutatómunkát végeztek, egyebek között a felhasználói igények feltérképezése érdekében. Továbbá számos ipari partnerrel egyeztettek, illetve jelentős előrehaladást értek el a termékmeghatározásban és a csapat kialakításában. A bejegyzés híre alig néhány héttel az után érkezett, hogy a Xiaomi 77,37 millió dollárért (23,2 milliárd forint) felvásárolta az önvezető technológiát fejlesztő Deepmotion vállalatot.

A Xiaomi még nem mutatott be egyetlen prototípust sem, de vélhetően a vállalat okostelefonjai és egyéb elektronikai eszközei kompatibilisek lesznek az új járművekkel a jobb utazási élmény reményében.

Egyelőre nem lehet sokat tudni a cég terveiről, de egyes tűzközelben lévő informátorok beszámolója szerint a Xiaomi vezetői olyan partnercégeket keresnek, amelyek már egy ideje jelen vannak az elektromos járművek iparágában. Mérnöki konzultációt, bérgyártást, tervezési és gyártási tanácsokat remélnek tőlük, amelyeket összedolgozva a Xiaomi operációs rendszereivel és technológiai fejlettségével kiemelkedő járműveket hozhatnak létre. 2023-ban tervezik piacra dobni az első modelleket.

A Xiaominak nem lesz egyszerű dolga, ugyanis a kínai elektromos járműpiac rendkívül telített, egyebek között a Nio-nak, a Teslának, az Xpeng-nek és a Warren Buffett által finanszírozott BYD-nek köszönhetően.

Dübörög a biznisz

Ha már Xiaomi, beszéljünk az okostelefonokról is. Az elmúlt években az okostelefonok piacát egyértelműen a Samsung és az Apple uralta. Mind a kettő vállalat remek időszakot tudhat maga mögött. Koronavírus-járvány ide vagy oda, tavaly is óriási volt a kereslet az elektronikai eszközökre, így a telefonokra is. A legnagyobb gondot a chip-hiány jelentette, de az óriásvállalatok több-kevesebb sikerrel meg tudtak ezzel birkózni. A 2020-ban tapasztalt vásárlási hullám idén tovább fokozódott, amely a második negyedévben érdekes eredményeket hozott. A Xiaomi beelőzte az Apple-t.

A globális piac dobogója jelenleg így néz ki:

  1. Samsung, 19 százalékos részesedés
  2. Xiaomi, 17 százalékos részesedés
  3. Apple, 14 százalékos részesedés


Ne hagyd ki!