Az amerikai techóriásnak a digitális magánszféra megsértése miatt kell a zsebébe nyúlnia.


Példátlan összegű, 650 millió dolláros (195 milliárd forintos) kártérítésről szóló megegyezéssel zárult le a Facebook ellen még 2015-ben indult csoportos per az Egyesült Államokban. Az ügy előzménye, hogy a közösségi oldal – az USA Illinois államának törvényeit sértő módon – a felhasználók engedélyének kikérése nélkül futtatott arcfelismerő programot a szolgáltatásába feltöltött fotókon.

A perben, amelyben a felpereseket egy chicagói ügyvéd képviselte, mintegy 1,6 millióan szálltak szembe a Facebookkal. A bíró végül elfogadta a cég 650 millió dolláros kártérítési ajánlatát, ami a személyi adatok szabálytalan kezelése miatt valaha kiszabott legnagyobb bírság. A megegyezés fejenként 345 dollárt juttat minden kártérítésért folyamodónak. A Facebook-nak két hónapja van arra, hogy kifizesse az összeget, hacsak nem akar tovább pereskedni. A kifogásolt technológiát időközben a cég megváltoztatta.

Magyarország nemrégiben, igaz, más ügyek miatt szintén jelentős összeget vasalt be a Facebook-tól.


The Conversation

Friss

Kikötött a világ leghíresebb konténerhajója, sokba fájt a Szuezi kaland

Az Ever Given konténerhajó közel négy hónapnyi késés után végre kikötött Rotterdamban.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Kockás papír helyett vali.hu, így pörgetnék föl a hazai digitalizációt

A digitalizáció erősítéséről tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács, a testület négy területen javasol intézkedéseket a kormánynak - közölte a pénzügyminiszter a közösségi oldalán.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Tényleg silányabb árut kapnak a magyarok, mint a nyugat-európaiak? Itt a válasz

Több mint 300 termék vizsgálatával 117 termékpár és -trió összehasonlítását végezte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2018 és 2021. között. Az Európai Unió által támogatott projekt célja az élelmiszerek eltérő minőségének kutatása volt. A minőségbeli eltérés ténye a vizsgált termékek több mint negyedénél igazolódott, ugyanakkor a kutatás azt is megerősítette, hogy a jelenségnek több – adott esetben akár objektív – oka is lehet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!