Az amerikai techóriásnak a digitális magánszféra megsértése miatt kell a zsebébe nyúlnia.


Példátlan összegű, 650 millió dolláros (195 milliárd forintos) kártérítésről szóló megegyezéssel zárult le a Facebook ellen még 2015-ben indult csoportos per az Egyesült Államokban. Az ügy előzménye, hogy a közösségi oldal – az USA Illinois államának törvényeit sértő módon – a felhasználók engedélyének kikérése nélkül futtatott arcfelismerő programot a szolgáltatásába feltöltött fotókon.

A perben, amelyben a felpereseket egy chicagói ügyvéd képviselte, mintegy 1,6 millióan szálltak szembe a Facebookkal. A bíró végül elfogadta a cég 650 millió dolláros kártérítési ajánlatát, ami a személyi adatok szabálytalan kezelése miatt valaha kiszabott legnagyobb bírság. A megegyezés fejenként 345 dollárt juttat minden kártérítésért folyamodónak. A Facebook-nak két hónapja van arra, hogy kifizesse az összeget, hacsak nem akar tovább pereskedni. A kifogásolt technológiát időközben a cég megváltoztatta.

Magyarország nemrégiben, igaz, más ügyek miatt szintén jelentős összeget vasalt be a Facebook-tól.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Reagált a bírálatokra a Ryanair, az utasok járnak jól

A diszkont légitársaság öt napon belül visszafizeti a törölt járatokra szóló jegyek árát a cég csütörtöki bejelentése szerint.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A szállodások 350 ezerért sem találnak 8 általánost végzett szobaasszonyt

A munkaerőhiány már most, 50-60 százalékos kihasználtságnál is fékezi a növekedést a szállodaiparban, mert azok a szálláshelyek, amelyek reménytelenül próbálják feltölteni üres álláshelyeiket, nem tudnak sem több vendéget fogadni, sem az elvárt színvonalú kiszolgálást nyújtani. Szakmai szövetségük több javaslattal állt elő.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Kínos, mondhatni ciki ügyben bírságolt a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 3 millió forintos bírságot szabott ki az „Év Terméke" díjat korábban osztó cégre, amiért az hiányosan teljesítette a saját maga által vállalt kötelezettségeket.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!