Fenyőfák sorakoznak egy kertészetben.
Fotó: Shutterstock

Így válassz karácsonyfát, ha sokáig akarsz benne gyönyörködni!

Néhány dologra érdemes odafigyelni karácsonyfa vásárlásakor, nehogy túlárazott, netán halott fenyőt próbáljanak nekünk eladni. Ezüstfenyőt például nem is lesz egyszerű beszerezni az idén. Szakértő ad tanácsokat a vásárláshoz.


Hogyan válasszunk karácsonyfát

A karácsonyi fenyőfavásárlással kapcsolatban hasznos információkkal látta el Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke az InfoRádió hallgatóit. Figyelmeztetett arra is, hogy a tavalyihoz képest 10-20 százalékkal többe kerülhet idén a fa. Viszont ha nem figyelünk oda a vásárlásnál, még jobban ráfizethetünk.

Idén újdonságot jelent, hogy amíg korábban méterben számolták az árat, addig idén inkább darabárat határoznak meg az értékesítők, ami némi trükközésre adhat lehetőséget. A szakember szerint ezért érdemes utánaszámolni annak, hogyha a tavalyi méterárra rátesszük az idén kalkulált 10-20 százalékos drágulást, reális-e a fa aktuális darabára, vagy esetleg még ahhoz képest is túl van árazva a leendő karácsonyfa.

Emellett természetes érdemes a tűlevelű fizikai állapotát is felmérni a vásárlás előtt.

"Ha a kérget kicsit megvágjuk, megkaparjuk, és zöld részt, esetleg még gyantakiválást is tapasztalunk, akkor megfelelően friss még a növény. Ha a vágási, karcolási felület világos vagy sötétedő barna, élettelennek tűnik vagy már ráncos is egy kicsit, akkor nagy valószínűséggel régóta száraz helyen lehet a fa és már elvesztette azt a víztartalmát, amely biztosítaná, hogy hosszabb távon friss maradhasson a lakásban. Ezeken a fenyőkön a vízbe állítás sem segít, mert a vágási felületen már vajmi kevés vizet tud a gyakorlatilag halott fenyő felvenni"

- mondta Orlóci László.

A fenyő piaca

A szakértő a rádióban a fa drágulásának okiról is beszélt. Befolyásoló tényező egyebek között a szállítási költségek emelkedése, az euróval szemben a forint gyengülése, valamint a növény termelési költségének az emelkedése is.

Itthon egyébként éves szinten mintegy kétmillió fenyőfát termelünk ki, valamint 400-500 ezer fát hozunk be külföldről is. Az import javát a nordmann jegenyefenyők teszik ki, hiszen ezt a fajtát itthon jó minőségben nem lehet megtermelni. Jelenleg egyébként erre a fenyőre van a legnagyobb hazai kereslet. Mögötte némileg elmarad a Magyarországon is nagy mennyiségben ültetett lucfenyő népszerűsége, amíg a korábban nagyon kelendő ezüstfenyő a korábbi keresletvisszaesést követően idén szinte eltűnt a hazai kínálatból.

A karácsony néhány slágertermékének - köztük a fenyőnek - az idei árváltozásáról mi is írtunk korábban. A Haszon.hu összefoglalóját ezen a linken nézhetitek meg.

Ne hagyd ki!