Vigyázzunk, sok a csaló a tűzifaárus!
Forrás: Shutterstock

Néhány tipp, hogy ne égesd meg magad tűzifa-vásárláskor

Több embert vertek át tűzifaárusok a közelmúltban, ezért hasznos tanácsokkal látja el a lakosságot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Ezekre figyelj oda, ha tüzelőt vásárolsz!Figyelem, csalók!

A Nébih szakembereinek tapasztalatai alapján sokkal egyszerűbb a bajt megelőzni, mint a csalókat kézre keríteni. A Hivatal véleménye szerint ezért érdemes lehet tüzelő vásárlásakor ezeket a tanácsokat figyelembe venni:

  • Legjobban tesszük, ha ismert, mások által megbízhatónak tartott tűzifakereskedőtől, erdőgazdálkodótól vásárolunk tüzelőt.
  • Ellenőrizzük a kereskedő EUTR azonosító számát! Ha nincs neki, ne foglalkozzunk vele! Ha az EUTR azonosítót (jelenleg AA vagy AB betűkombináció után hét darab számjegy) megtaláljuk a hirdetésben, a Nébih nyilvántartásában ellenőrizni kell, hogy az valóban létezik-e és kihez tartozik (https://portal.nebih.gov.hu/eutr-kereso).
  • Keressünk rá a Nébih honlapján, hogy a kiválasztott hirdető telefonszáma és a hirdetésben szereplő EUTR azonosító nem szerepel-e a Nébih által közzétett feketelistán (https://portal.nebih.gov.hu/eutr-kereso). Ha szerepel, semmiképpen ne vásároljunk tőle!
  • Csak olyan tűzifa-szállítmányt vegyünk át, amelyet a hirdető a Nébih-hez bejelentett szállítójeggyel szállít (jelenleg FA-AA betűkombináció után 7 darab számjegy sorszámformátumú szállítójegyek vannak forgalomban, pl. FA-AA 1234567).
  • Még mielőtt elkezdenék lerakodni a szállítmányt, ellenőrizzük, hogy a szállítójegyen a feladó rovatban a hirdető megnevezése, telephelye, EUTR technikai azonosító száma, adószáma, valamint a szállított tűzifa valós fafaja és mennyisége, továbbá a szállító jármű rendszáma fel van-e tüntetve! Lehetőleg nappali fényben és ne egyedül fogadjuk a tűzifa szállítmányt.
  • Csak akkor fizessünk, ha a szállítmány megérkezett, ellenőriztük annak megfelelőségét, meggyőződtünk arról, hogy az eladót a későbbiekben is megtaláljuk. Soha ne utaljunk előre pénzt, főleg ismeretlen hirdetőknek!

A Nébih emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy a 30/3993041, a 70/2686086 és a 70/2746713 telefonszámokon, valamint a 10918001-00000116-27410004 és a 14100017-37739349-01000000 számlaszám megadásával hirdetett tűzifa szolgáltatást semmiképpen ne vegyük igénybe!

Drágult a tűzifa

2020-ra vonatkozó adatok szerint egyébként a magyar háztartások mintegy 75 százaléka fűti a lakását fosszilis energiahordozókkal, mint például a gáz, a fa, vagy a szén. Ezen belül pedig 800 ezer lakásban használhatnak fát és szenet a tüzelésre, vagy más, alacsonyabb fűtőértékű anyagot.

Manapság ráadásul igencsak a pénztárcájába kell nyúlnia annak, aki fával fűt télen. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ugyanis száz kiló tűzifa 2017 legelején 3160 forintba került, tavaly szeptemberben viszont már 4370-et kértek érte, ami 38,3 százalékos drágulást jelent kevesebb mint 5 év alatt.

Ne hagyd ki!