Gyógyszert és gyógyhatású készítményt csak a gyógyszertárból
Fotó: Shutterstock

A webáruházaknak és a vásárlóknak is fáj a patikákat érintő változás

Tavaly fogadta el a parlament azt a törvénymódosítást, melynek értelmében a nem vényköteles gyógyszereket január elsejétől kizárólag patikai szakdolgozók szállíthatják ki. Az új szabályozás csaknem ötszáz webáruház és kiszállító partnercég működésére van fejfájdító hatással. A másik gond a termékek és alapanyagok drágulása, a költségek emelkedése.


  A következmények

Az év első napján az összes jelentős patikai webáruház vagy levette a termékeket online felületeiről, vagy a vásárlók már csak személyes átvétellel vásárolhatják meg azokat, hiszen nincsen olyan logisztikájuk, amely lehetővé lenné, hogy a kiszállítást megoldják szakdolgozókkal.

A patikai webáruházakat, illetve a velük leszerződött partnercégeket érinti a január elseje óta érvényes törvénymódosítás. Volt olyan gyógyszertár, amely komoly kampányt indított még decemberben, azonban ezeket is le kellett állítaniuk

– mondta el Jánvári András, a Multi-vitamin.hu ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy a nem vényköteles gyógyszerek kiszállítására korábban csaknem ötszáz cég váltotta ki az engedélyt, melyek közül húsz-harminc jelentősebb forgalmú patikai webáruház lehetett a piacon. Ezek többsége csak a koronavírus-járvány kezdete óta jelent meg az online térben, vagyis kevesebb mint két éve.

Csökken az online forgalom

Azok a cégek, amelyek eddigi forgalmának nagyobb részét – sok esetben 80-90%-ot – a gyógyszerkészítmények tették ki, kénytelenek változtatni a profiljukon.

Természetesen a patikák a továbbiakban is árusíthatnak online dermokozmetikumokat, vitaminokat és értendkiegészítőket, azonban ezen a területen választék tekintetében hátrányban vannak a bioboltokkal, illetve a bio webáruházakkal szemben. A patikáknak ugyanis sokkal kisebb kapacitásuk van ezeknek a termékeknek a tárolására és értékesítésére, emellett sokkal kevesebb márkával állnak kapcsolatban

– emelte ki Jánvári András.

A patikákban és drogériákban továbbra is megvásárolhatjuk személyesen a vény nélkül kapható gyógyszereket, azonban mostantól sokkal kisebb az árverseny. Korábban volt rá példa, hogy 50%-os különbség volt egy adott termék esetében, ár tekintetében egy-egy online is árusító patika között. Így, hogy a patikáknak már nincs értelme versenyezniük interneten, a különbségek szemmel láthatóan csökkennek, hiszen patikába általában a legközelebbibe, vagy az útba esőbe szoktak járni az emberek. Az már tíz nap elteltével is látszott, hogy sok esetben az árversenyek csitultak, és akár 20%-kal is emeltek az áron azok a patikai webáruházak, amelyek eddig a legolcsóbbak voltak – tette hozzá Jánvári András.

A kereskedők is kénytelenek árat emelni

Vitaminok és étrendkiegészítők terén jelentős az áremelkedés, az ellátási láncok nagyon drágultak, a cégeknek komoly béremeléseket kellett végrehajtaniuk, illetve a gyártó cégek energiaárai is az egekbe szöktek – mindezt pedig ki kell termelniük. Van olyan cég, amely még 2021 nyarán emelt az árain 5-25%-kal, és most január közepén újabb 10%-kal, így helyenként akár 35%-os áremelés is tapasztalható. Nagyon pesszimista a hangulat a piacon a drágulások miatt, akinek van raktárhelye és tartalék tőkéje, az minél nagyobb készletet igyekszik tartani, amiből csak tud. Ez a későbbiekben hatással lesz a forgalomra, amikor az ellátás normalizálódik – összegezte a Multi-vitamin.hu ügyvezető igazgatója.

Az előzmények

Az internetes patikai vásárlást sokan használták. Az Inspira Visionary Research gyógyszerpiaci elemző cég legutóbbi reprezentatív kutatása szerint a vásárlók csaknem harmada vett az elmúlt évben gyógyszertári terméket az interneten. A Covid-járvány alatt tíz patikai vásárlásból négyszer az interneten, míg hat alkalommal a gyógyszertárban vették meg az emberek a szükséges készítményeket. A leggyakrabban vitaminokat, nyomelemeket, immunerősítőket, étrendkiegészítőket és vény nélkül kapható gyógyszereket rendelt házhoz a lakosság.

A módosítást a gyógyszerészek köztestülete betegbiztonsági okokból kérte, azzal az indokkal, hogy a csomagküldés során olyan vállalkozás lép be a rendszerbe – ráadásul az esetek jelentős részében nagykereskedővel karöltve –, amelynek nemcsak engedélye, hanem értő szakembere sincs ehhez a tevékenységhez. Ez súlyos kockázatot hordoz gyógyszer- vagy betegbiztonsági szempontból. Ráadásul ennek a gyakorlatnak az elterjedésével – és nagykereskedő által koordinálva – az országosan jelenleg egyenletes gyógyszertári hálózat fennmaradása is kérdésessé válhat.


Ne hagyd ki!