Hat levélnyi gyógyszer
Fotó: Unsplash

Gyógyszerhiány nálunk is van, de ezért nem jelent gondot

Az Európában tapasztalható jelentős gyógyszerhiány Magyarországot is érinti, azonban gondot nem okoz, mert a hiányzó készítményeket 99 százalékban lehet helyettesíteni.


Főként szív- és érrendszeri gyógyszerekből van hiány

Az Európai Unió Gyógyszerészeti Csoportjának felmérése szerint egyre nagyobb probléma a kontinensen a gyógyszerhiány. A kutatásban részt vevő országok többségében több mint 200 gyógyszer minősült aktuálisan hiánycikknek, 8 országban pedig a 400-at is meghaladta ezek száma. A legtöbb helyen szív- és érrendszeri gyógyszerek szerepeltek a hiánylistákon.

A Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat vezérigazgatója szerint ez Magyarországon is rendszeres probléma. A hiányok legnagyobb része azonban átmeneti, és viszonylag gyorsan megszűnik – emelte ki Feller Antal az InfoRádiónak.

A szakember szerint a hiányok 99 százalékában vannak olyan készítmények, amelyekkel helyettesíteni lehet az adott terméket, és csak a maradék 1 százalék okoz nagyobb problémát. „De ebben az esetben is a nagykereskedők az OGYEI-hez fordulnak egyedi import- vagy kontingensengedélyt kérve, hogy alternatív forrásból próbáljanak terméket beszerezni" – fogalmazott a vezérigazgató.

Az alapanyagok 70 százaléka Távol-Keleten készül

Feller Antal arról is beszélt, hogy nem nagyon van ma olyan termék, amely ne lenne helyettesíthető, a kivételt egy pajzsmirigyproblémák kezelésére szolgáló készítmény jelenti, de ennek az esetében is hamarosan rendeződhet a hiányhelyzet, ami elsősorban az alapanyag-ellátásból fakad.

A gyógyszeralapanyagok 70 százaléka ugyanis a Távol-Keleten készül – nagyjából száz termék alapanyaga pedig kizárólag ott –, tehát, ha bármilyen probléma fellép azon a területen, az a teljes szállítási útvonalat érintve késedelmet, gyógyszerhiányt okozhat – magyarázta.

A gyógyszerekkel kapcsolatos fontos hír volt a napokban, hogy egy törvénymódosítás értelmében gyakorlatilag ellehetetlenül a gyógyszerek házhoz rendelése. Erről itt írtunk.

Ne hagyd ki!