Új szabályok lépnek életbe az állatgyógyászati készítmények online értékesítésekor
Fotó: Shutterstock

Erre figyelj, ha a netről vásárolnál állatgyógyászati terméket

Csak akkor vásároljuk nem vényköteles állatgyógyászati terméket január 28-tól online, ha az értékesítő megfelel az új uniós előírásoknak!


Szabályozzák az állatgyógyászati terméket uniós piacát

Az Európai Unióban 2022. január 28-tól minden kiskereskedőnek és közforgalmú gyógyszertárnak, amely webáruházban forgalmaz nem vényköteles állatgyógyászati készítményt, be kell jelentenie a tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal-nál (Nébih). Az érintett termékkörbe tartoznak például kutyáknak és macskáknak szánt spot on-ok, bolha- és kullancsirtó nyakörvek vagy mézelő méhek kezelésére használt szerek is – írja közleményében a Nébih.

Onnantól kizárólag azok értékesíthetik online az állatgyógyászati készítményeket, akik szerepelnek a hivatal „Engedélyezett távértékesítők listáján”. Továbbá a legális kereskedelmi forgalmazás szimbólumát, az új EU-s logót is kötelező feltüntetni a webáruház minden olyan oldalán, amely állatgyógyászati készítmények távértékesítésével kapcsolatos.

Az engedélyezett kiskereskedők és gyógyszertárak kereshető listája a Nébih oldalán (https://portal.nebih.gov.hu/allatgyogyaszati-keszitmeny-webshop) érhető el. A webáruházakban feltüntetett EU-s logónak szintén ezen oldalra kell majd irányítania a vásárlókat, hogy ellenőrizhessék annak legális működését.

További előírás, hogy a webáruházban (a hiperhivatkozott logón túl) elérhetővé kell tenni az illetékes hatóságok elérhetőségét, valamint az ellenőrző weboldalra mutató hivatkozást is.

Voltak problémák korábban

Decemberben ebben a cikkünkben írtunk róla, hogy kutyáknak szánt féreghajtó készítményeket vizsgáltak a közelmúltban a Nébih szakemberei. A 24 állatgyógyászati készítményből kettő termékkel volt probléma. Akadt olyan interneten vásárolt készítmény, ami egyáltalán nem az volt, aminek eladták.

16 vény nélkül kapható terméket rangsoroltak a szakemberek, továbbá kiegészítésképpen 8 vényköteles készítményt is megvizsgáltak. A tesztben résztvevő féreghajtók között volt rágótabletta, tabletta, filmtabletta, belsőleges gél, valamint szuszpenzió is. A minták többségét, 19 féreghajtót hazai kereskedelemből, egyet belföldi weboldalról, négy terméket pedig külföldi internetes áruházból szereztek be. Fontos tudni, hogy az utóbbi csoportba tartozó készítmények nem rendelkeznek Magyarországon a forgalmazáshoz szükséges engedéllyel, ezért alkalmazásuk nem jogszerű, és fokozott kockázatot jelent az állatainkra.

A Nébih általánosan nem javasolja állatgyógyászati készítmények külföldi weboldalakról történő rendelését, amit a teszt eredménye is alátámasztott. Az egyik külföldi weboldalról rendelt készítményen nem volt pontos a hatóanyag megnevezése, így alkalmazása mindenképp kockázatot jelent az állatra nézve. A hatóság megkezdte a kapcsolatfelvételt a honlap üzemeltetőjével. Nehezítő körülmény, hogy a felelősséget vállaló személyek megtalálása hosszadalmas, ami az intézkedés eredményességét befolyásolja. Mivel a magyar hatóság nyilvántartásában ezek a termékek nem szerepelnek, ellenőrzésük és nyomon követésük jelentős akadályokba ütközik.

Egy belföldi weboldalról a Nébih olyan készítményt rendelt, amelynek a forgalombahozatali engedélyét már két éve visszavonta. A Nébih szakembereinek helyszíni ellenőrzése során kiderült, hogy az eladó valójában már nem forgalmazza a weboldalán szereplő, nem engedélyezett állatgyógyászati készítményt, és a próbavásárlás során egy másik, eltérő hatóanyagokat tartalmazó, bár legalább engedéllyel rendelkező féreghajtót küldött el a már nem engedélyezett készítmény neve alatt, a vásárlót megtévesztve. A hatóság eljárást indított jogszabályellenes forgalmazás miatt.

Reméljük, hogy az ilyen esetek az új szabályozás nyomán a továbbiakban nem fordulhatnak majd elő.


Ne hagyd ki!