Karórás férfi a kezében tartja telefonját, melynek képernyőjén az Instagram logója látható
Fotó: Unsplash

Újít az Instagram: a szülők  korlátozhatják gyermekeiket

Az Instagram anyavállalata, a Meta Platforms bejelentette, legújabb fejlesztésének köszönhetően a szülők felügyelhetik gyermekeik Instagram-tevékenységét.Az Instagram felügyeleti eszközei egyelőre csak az Egyesült Államokban lesznek elérhetők, de a cég tájékoztatása szerint a következő hónapokban globálisan is bevezeti az új funkciókat. Az újításnak köszönhetően a szülők ellenőrizhetik, gyermekeik milyen fiókokat, oldalakat követnek, illetve korlátozhatják, mennyi időt töltenek az Instagramon.

Ha ez nem lenne elég, a Meta májusban egy új kezelőfelületet is bevezet, amely olyan felügyeleti eszközöket fog tartalmazni, amelyek automatikusan megakadályozzák, hogy a fiatalkorú felhasználók életkoruknak nem megfelelő tartalmakat töltsenek le a cég Oculus Quest virtuális valóság headsetjeire.

Jó hír a tiniknek, hogy a Meta blogposztjában azt írta, szüleik csak akkor használhatják a felügyeleti eszközöket mind az Instán, mind a Questen, ha ők arra külön engedélyt adnak az appokon keresztül.

A közösségi óriás hozzátette, végső célja az, hogy a szülők idővel egy központi dashboard segítségével ellenőrizhessék gyermekeik tevékenységét minden, tulajdonában lévő platformon.

Indokolt

A Meta lépése szerves részét képezi azon üzletpolitikájának, melynek célja, hogy nagyobb védelmet biztosítson a kiskorú felhasználók számára. A vállalat tavaly komoly bajba került, miután egy alkalmazottja érzékeny üzleti adatokat szivárogtatott ki belső működéséről. Kiderült, a Meta három éven keresztül vizsgálta, hogy a tulajdonában lévő Instagram milyen hatással van a tinédzserek mentális egészségére és önképére. A kutatás szerint az Instagram a tinédzser korú lányokra jelenti a legnagyobb veszélyt, de a fiatal fiúknál is kimutathatók az appra visszavezethető mentális problémák és szuicid gondolatok.

A minden társadalmi és korcsoportra kiterjedő vizsgálatok rámutattak, hogy:

  • a tinilányok 32 százaléka arról számolt be, hogy amikor rosszul érezték magukat a testükkel kapcsolatba, az Instagram tovább rontotta a testképüket
  • az amerikai fiatal fiúk 14 százalékának rontotta a testképét az Instagram
  • az öngyilkos gondolatokkal küzdő brit tinédzserek 13 százaléka, míg az amerikaiak 6 százaléka vezette vissza az Instagramra a mentális problémáit
  • A vállalat arra a következtetésre jutott, hogy a tinik túlnyomó többségét nem befolyásolja negatívan az alkalmazás. Mark Zuckerberg a tavaly májusi kongresszusi meghallgatásán azt mondta, nem tartja meggyőzőnek a kutatást.

Ezt követően rengeteg támadás érte a közösségi óriást, állami és felhasználói oldalról egyaránt. A „vegzálás” megtette a hatását, a Meta azóta több biztonsági funkciót is bevezetett, és mint a friss bejelentése mutatja, hamarosan újabb, mentális egészséget célzó újítások várhatók.

Ne hagyd ki!