Közösségi média függő ember lövi magát a Facebookkal egy sikátorban, szürkés pólóban, hosszú göndör hajjal, szakállal
Fotó: Pixabay

Az USA-ban törvénybe iktatnák a közösségi média függőség kezelését

A demokrata Amy Klobuchar és a republikánus Cynthia Lummis szenátor olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amelynek célja a közösségi média platformok, például a Facebook, az Instagram vagy a Twitter függőségének kezelése.Működhet?

A törvényjavaslat értelmében az amerikai Nemzeti Tudományos Alapítvány és az Országos Tudományos, Mérnöki és Orvostudományi Akadémia tanulmányt készítene azokról a lehetséges beavatkozásokról, megoldásokról, amelyeket a Facebook vagy más platformok felhasználhatnának a közösségi média függőség problémáinak kezelésére, megelőzésére.

A szakemberek megállapításai alapján az USA Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) szabályokat hozna létre, és felelősségre vonná a platformokat, ha nem tartják be az előírásokat.

A technológiai cégek túl régóta sulykolják belénk, hogy „Bízzatok bennünk, meg tudjuk oldani a helyzetet”. De tudjuk, hogy a közösségi média platformok folyamatosan az emberek fölé helyezik a profitot olyan algoritmusok segítségével, amelyek veszélyes tartalmakkal bombázzák a felhasználókat, amelyek megragadják a figyelmüket és hamis információkat terjesztenek. Ez a törvényjavaslat segíteni fog ezeknek a gyakorlatoknak a kezelésében

- mondta Klobuchar.

Nagy a csend

A Facebook tavaly komoly bajba került, amikor egykori alkalmazottja, Frances Haugen kitálalt a vállalat működéséről. Egyebek között olyan dokumentumokra hívta fel a figyelmet, amelyek azt mutatták, hogy leányvállalata, az Instagram káros a tinédzserek mentális egészségére, a cég azonban komolyabb lépéseket nem tett a probléma orvoslására. Erről bővebben EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk.

Mások azt állították, hogy a közösségi média platformok veszélyes, hamis információkat terjesztenek a koronavírusról és az azt megelőző oltásokról, illetve más betegségekről.

A Twitter egyelőre nem reagált a törvényjavaslatra. A Facebook nem volt hajlandó kommentálni a fejleményeket, de rámutatott egy decemberi blogbejegyzésre, mely szerint új eszközöket vezet be az Instagramon, amelyek például megakadályozzák, hogy olyan emberek taggeljenek be tinédzser korú felhasználókat, akiket a tinik valójában nem követnek. Emellett különböző mentális egészséget célzó funkciókkal bővült a platform, egyebek között értesítéseket küld a fiataloknak, hogy tartsanak szünetet az Insta vagy a Facebook pörgetése közben.

Ne hagyd ki!