Vigyázat! Az online csalók utazásokkal verik át áldozataikat!

A TransUnion amerikai ügynökség elemzése szerint az online csalók egyre kevésbé használják ki a pénzügyi szolgáltatások lehetőségeit, ugyanis figyelmük egyértelműen átterelődött a nyaralásokra, az utazásokra, a szabadidős tevékenységekre és a videojátékokra.A TransUnion 2021 második negyedévében is megvizsgálta, hogy aktuálisan milyen trendeket követnek az online csalók a világban. Az elemzésből kiderült, hogy az online csalási kísérletek 16,5 százalékos növekedést mutattak a tavalyi, azonos időszakhoz képest. Ami azonban érdekesebb, az az, hogy a gyanútlan vásárlók lehúzását célzó tevékenységek az utazási, a szabadidős és a videojáték iparágakban jelentősen megszaporodtak. A videojátékok üzletágának esetszámában 393 százalékos, míg a szabadidős és az utazási területeken 156 százalékos növekedés volt megfigyelhető. A szakértők szerint ebben nincsen semmi meglepő.

Jól kivehető mintázatok

2021 második negyedévében számos ország enyhített a korlátozásain és kinyitotta kapuit, amelynek hatására rengetegen hétmérföldes csizmát húztak, hogy maguk mögött hagyják az elmúlt másfél év küzdelmeit. Ezzel párhuzamosan a szabadidős tevékenységek is megszaporodtak, hiszen az otthonukból kiszabadult emberek minden lehetőséget megragadnak a szórakozásra. Az emberek többet költenek, ami remek táptalajt nyújt az online csalóknak. Melissa Gaddis, a TransUnion globális csalási megoldásainak vezetője kifejtette, hogy a bűnözők tevékenységei meglehetősen következetes mintázatokat mutatnak. Mondjuk úgy, hogy oda mennek, ahol pénz van.

A csalók a koronavírus-járványt is kihasználták. A TransUnion elemzése szerint a bűnözők minden harmadik vásárlónál bepróbálkoztak különböző COVID-hoz köthető átverésekkel, amelyeknek az érintettek 33 százaléka be is dőlt.

Az első számú probléma viszont továbbra is az adathalászat, amelyet a hitelkártya adatok ellopása követ.

Fontos óvintézkedések

Gaddis azt javasolja mindenkinek, hogy engedjék el az automatikus bejelentkezések kényelmét, és maradjanak inkább a biztonságosabb jelszó használatnál. Továbbá egy többfaktoros hitelesítési folyamatot is érdemes beállítani azokban az applikációkban, amelyek kényes adatokat tartalmaznak rólunk. Az ügynökség szakemberei kutatásukat több milliárd megvizsgált tranzakcióra alapozták, amelyeket 40 ezernél is több weboldalról és applikációból nyertek ki.

The Conversation

Ne hagyd ki!