Kutyakölykök kosárban

Egymillió forintos bírságot kapott egy baranyai kutyakereskedő és beszállítója.A Baranya megyei kutyakereskedő főként magyar szaporítóktól beszerzett kölyköket értékesít külföldre. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrei nála vizsgálódva azt állapították meg, hogy a tevékenységhez szükséges engedélyei ugyan rendben voltak, viszont az azokban előírt, nyomonkövethetőséget biztosító nyilvántartást nem vezette.

Az adminisztrációs hiányosságok mellett az érintett a kölyökkutyákat egyedi azonosító (mikrochip) és állategészségügyi dokumentáció nélkül, egyszerű adásvételi szerződéssel vásárolta meg. Ezt követően a kisállatokat egy önálló építményben elkülönítette, ott kapták meg a chipet. A papírokat is ekkor szerezte be a kereskedő.

A szaporítónál is problémák voltak

A kereskedőnél tapasztalt gondok miatt az ellenőrök átugrottak Tolnába, az egyik beszállító szaporítóhoz, ahol szintén súlyos hiányosságokat tapasztaltak. Bár a minimális tartási feltételek kielégítőek voltak, szinte minden más tekintetben hemzsegtek a problémák: a tenyészkutyák többsége nem rendelkezett a kötelező mikrochippel, sem érvényes veszettség elleni védőoltással, a kölykök értékesítése pedig jellemzően egyedi jelölés nélkül, jogszabálysértő módon történt.

A Nébih mindkét esetben eljárást indított, melynek eredményeként jelentős, összesen csaknem egymillió forintos bírságot szabott ki.

Áprilistól jön a változás

A hatóságok becslése szerint Magyarországról több tízezer kutyát adnak el minden évben valamelyik EU tagállamba. A visszajelzések szerint a kölyköket sok esetben illegálisan és túl fiatalon szállítják külföldre. A kutyák gyakorta fél évnél is fiatalabbak és nincsenek törzskönyvezve sem. A tarthatatlan helyzetnek remélhetőleg 2021. április 1-től vége.

V​éd a regisztráció

A kisállat kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásoknak, köztük a kutyaszaporítóknak, eddig nem kellett jelezniük tevékenységüket a hatóság felé. Ám idén áprilistól kezdve a kedvtelésből tartott állatok forgalmazását végzőknek a helyileg illetékes élelmiszerlánc felügyeleti hatóságnál be kell jelentkezniük és úgynevezett FELIR azonosító számot kell kapniuk. Bővebb információ ITT! Az intézkedéssel az állatkínzó szaporítás, az illegális kisállat kereskedelem ellen szeretnének fellépni! (Képünk illusztráció)

Ne hagyd ki!