Zöld pulcsis lánynak lobok a haja az internet gyorsaságától miközben a zöld napszemüvegén keresztül nézi a sárga telefontokos okostelefonját egy lilás-kékes háttérben
Fotó: Shutterstock

Ha nem elég gyors a net, kedvezmény jár az ügyfélnek

Egy új szabályozás hamarosan gyökeresen megváltoztathatja a német előfizetők és az internetszolgáltatók viszonyát. A távközlési törvény módosítása értelmében a fogyasztók kedvezményekre lesznek jogosultak, ha a szolgáltató nem teljesíti a szerződésben ígérteket.


Nincs kegyelem

A tervezet szerint az előfizetőknek lehetőségük lesz letesztelni az internetük gyorsaságát. Ha túl nagy eltérés mutatkozik a valós sebesség és az internetszolgáltató által ígért teljesítmény között, akkor díjkedvezményre lesznek jogosultak.

A kedvezmény összegét az eltéréshez mérten fogják megállapítani. Kapcsolati sebességük meghatározásához az ügyfeleknek a német Szövetségi Hálózati Ügynökség által biztosított hivatalos internetsebesség-mérő alkalmazást kell használniuk. A folyamatban naponta tíz tesztet kell elvégezni két egymást követő napon, így kiküszöbölhetők a pillanatnyi hálózati kimaradások.

Az új előírás szigorú feltételeket tartalmaz: ha az internetes letöltési és feltöltési sebesség nem éri el az internetszolgáltató által ígért teljesítmény 90 százalékát, az ügyfélnek jár a kedvezmény.

Segítő jobb

A német fogyasztóvédelmi hatóság szerint a szerződéses megállapodásoktól való eltérések az ország internethasználóinak több mint 50 százalékát érintik. Az új törvény egynesúlyt biztosítana, és arra ösztönzi az internetszolgáltatókat, hogy teljesítsék vállalásaikat és egyenletesebb szolgáltatásminőséget kínáljanak.

Jelenleg a világ legtöbb részén a fogyasztók fix árat fizetnek az internetszolgáltatóknak. Ezzel az a probléma, hogy a csomagok ugyanolyan árban vannak mindenkinek, viszont a műszaki infrastruktúra korlátai miatt ugyanazon csomagok között komoly sebességbeli eltérések lehetnek a különböző területeken.

Természetesen mindenkinek szíve joga, hogy bíróság elé vigye az ügyet, de a legtöbb ember inkább elfogadja, hogy lassú a net, mint hogy hosszadalmas és költséges pereskedésbe kezdjen. Számukra kínál remek lehetőséget az új német törvény, ami decemberben lép érvénybe.

Ne hagyd ki!