A hatóságok lekapcsolják a kétes eeredetű webshopokat
Power button,switch,power,computer,off - free image from needpix.com

Indul a vadászat, kilőhetik a hatóságok a kétes eredetű webáruházakat

Az online értékesítési csatornák térnyerésével az ellenőrző hatóságok is egyre több olyan honlapot találnak Magyarországon, amelyek hamisított, tiltott módon előállított vagy forgalomba hozott terméket kínálnak eladásra. Nem lesz kímélet.


A csalók ellen a hatóságok összefogásával lehet a legeredményesebben fellépni, ezért kötött együttműködési megállapodást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A vg.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy a Nébih munkatársai több szabálysértéssel is találkoznak, ezek a leggyakoribb esetek:

  • Étrendkiegészítők, élelmiszerek
  • Engedélyköteles, illetve vényköteles termékek engedély nélküli forgalmazása
  • Nem engedélyezett állatgyógyászati termékek forgalmazása

Júniustól jön a szigor

A jogsértő tevékenységek megakadályozásában nyújthat segítséget a jövőben az NMHH által üzemeltett „Központi elektronikus hozzáférhetetlenné tételi határozatok adatbázisa". A jogsértő honlapokat 365 napra hozzáférhetetlenné teszi a hatóság.

Az együttműködési megállapodás aláírása megteremtette a rendszer használatának elvi alapjait, amelyet a technológiai feltételek kialakítása követ. A hatóságok célja, hogy – a vásárlók védelme érdekében – a gyakorlatban is mielőbb, lehetőség szerint már júniustól megkezdődhessen az élelmiszerlánc-biztonsági szempontból jogsértő weboldalak „elsötétítése".


Ne hagyd ki!