Nyugdíjas hölgy fogja a fejét a kanapéján, miután rájött, hogy átverték, és unokájának nincs is aranyere
Fotó: Shutterstock

Aranyeres az unoka! Ezzel a mesével verték át a nagypapát

Az internetes csalók egyre kifinomultabb módszerekkel verik át gyanútlan áldozataikat, amit egy 75 éves brit nyugdíjas friss példája is bizonyít. A WhatsApp hasznos tanácsokat osztott meg, hogyan lehet kicselezni a bűnözőket.A legjobbakkal is megesik

Egy neve elhallgatását kérő 75 éves férfit a közelmúltban 1550 angol fonttal, azaz nagyjából 665 ezer forinttal károsítottak meg csalók, akik a saját unokájának adták ki magukat a WhatsApp csevegőalkalmazás segítségével. A férfi azért osztotta meg a vele történteket, hogy mások okuljanak a példájából, és ne kövessék el ugyanazokat a hibákat. Elmondása szerint a bűnözők ráírtak WhatsApp-on az unokája nevében. Utólag visszagondolva szégyelli, hogy bedőlt nekik, de igen meggyőzőnek bizonyultak, egyebek között azért, mert helyesen le tudták írni unokája meglehetősen szokatlan nevét.

Az „unoka" ezek után leírta, hogy aranyeres panaszokkal küzd, de nem szeretne belemenni a részletekbe, mert kínosnak érzi a dolgot. Végül pénzt kért „nagyapjától" a kórházi számlák fedezésére, aki többszöri sikertelen telefonhívás után végül úgy döntött, átutalja a megadott számlára a már említett 1550 fontot. Persze hamar rájött, hogy átverték, de ekkorra már késő volt. Most a bankja segítségével próbálja visszaszerezni pénzét, egyelőre sikertelenül.

Nincs kegyelem

Ahogy a pórul járt férfi is mondta, az ember nagyjából ki tudja szűrni az átveréseket, de sokan olyan kifinomult módszerekkel próbálkoznak manapság, hogy bárki könnyedén csapdába eshet. Egyes felmérések rámutattak, hogy a nyugdíjasok mellett a fiatalok is kedvelt célpontnak számítanak, méghozzá azért, mert a telefonálás helyett inkább a csevegőalkalmazásokat preferálják a kapcsolattartásban. Őket is hasonlóan környékezik meg a bűnözők, barátaiknak, családtagjaiknak adják ki magukat, majd személyes adatokat és pénzt lopnak el tőlük.

Népszerű módszernek számít az is, hogy az áldozat bizalmát elnyerve a csalók megszerzik a jelszó változtatáshoz szükséges biztonsági kódot, amelynek segítségével át tudják venni az irányítást a felhasználók fiókjai felett.

A WhatsApp a következők lépéseket javasolja, ha gyanús üzenetet kapsz:

  • Várj egy kicsit, mielőtt válaszolsz. Szánj rá öt percet, hogy átgondold az aggodalmat keltő kapcsolatfelvételeket. A fiókod védelme érdekében győződj meg róla, hogy a kétfaktoros azonosítás be van kapcsolva.
  • Gondolkodj. Tedd fel magadnak a kérdést, hogy van-e értelme a beszélgetőpartnered kérésének? Példának okául miért akar úgy pénzt kérni tőled, hogy nem veszi fel a telefont? Vagy miért érdekli a fiókod védelme? A csalók többnyire az áldozatok kedvességét, bizalmát és segítőkészségét használják ki.
  • Az előző pontra építve az a legjobb módja, hogy megbizonyosodj, valóban a szeretted kér segítséget, ha egész egyszerűen felhívod őt telefonon. Ha többször sem válaszol, akkor vélhetően bűnözőkkel beszélgetsz.
A WhatsApp végpontok közötti titkosítással védi felhasználóink személyes üzeneteit, de szeretnénk emlékeztetni az embereket, hogy mindannyiunknak szerepünk van fiókjaink biztonságának megőrzésében

-mondta Kathryn Harnett, a WhatsApp üzletpolitikai menedzsere.

A Which? fogyasztói csoport adatai szerint évente közel négyezer milliárd forinttal gazdagodnak az internetes csalók.

Ne hagyd ki!