élelmiszerbolt
Fotó: Shutterstock

Ne dobd ki, még ehető! Meddig használhatóak a lejárt élelmiszerek?

Nagyon sokan vannak, akik a lejárati dátum elérkeztével azonnal kidobják az élelmiszereket, pedig egyáltalán nem biztos, hogy azok már megromlottak. Egyes termékek ugyanis hónapokig, sőt akár évekig is tökéletesen fogyaszthatóak maradhatnak a hivatalos szavatosságuk után.


Fontos kiemelni, hogy az élelmiszereken található szavatossági dátum nem feltétlenül tükrözi azt, hogy az adott étel mikor fog megromlani, inkább azt hivatott kifejezni, hogy a gyártó, termelő meddig garantálja a fogyaszthatóságát. Persze friss húsoknál érdemes szigorúan kezelnünk ezt a dátumot, ám rengeteg olyan termék létezik, amit nyugodtan megehetünk akkor is, ha már lejárt.

Ilyen például az UHT tej, ami bontatlanul, teljesen sértetlen csomagolásban a szavatossági idő után 7 hónapig biztonságos, a joghurt pedig – szintén teljesen bontatlanul – még 2 hétig marad ehető. A sütőolaj jellemzően lejárat után még 2 hónapig felhasználható, persze ha kellemetlen szagú, avas, akkor inkább dobjuk ki.

A ketchuptól és a mustártól sem érdemes megszabadulnunk csak azért, mert lejárt a szavatosságuk: bontatlanul akár 9 hónapig is ehetőek maradnak, míg a majonéz hűtve, lezárva 6 hónappal lejárat után is fogyasztható.

A házi lekvár évekig eláll, a bolti pedig általában minimum egy évvel a szavatossága után is ehető marad. A különböző kekszek, csokik és aszalt gyümölcsök jellemzően lejárat után 3 hónapig fogyaszthatóak, míg a müzli 8 hónapig marad ehető.

A Hóvége gyűjtése alapján a legtovább a száraz tészta használható fel: lejárat után további 1-2 évig nyugodtan elkészíthetjük.

Ne hagyd ki!