A fővárosban is elterjedtek az unokázós típusú csalásokhoz hasonló, úgynevezett végrehajtós csalások.


A csalások jellemzője, hogy egy magát egy végrehajtó iroda munkatársának vagy bírósági dolgozónak kiadó személy azzal hívja fel a potenciális áldozatot, hogy tartozás miatt végrehajtási eljárás folyik ellene. A csalók azt mondják, hogy a pénzt azonnal át kell utalni egy általuk megadott bankszámlaszámra. Ha ez elmarad, jön a végrehajtó, méghozzá akár órákon belül, és rendőrök kíséretében. Ha kell, a lakásba is benyomulnak, hogy a tartozás fejében ingóságokat foglaljanak le.

A csalók minden módon, főleg pszichés kényszerrel igyekeznek a hivatalos eljárás látszatát kelteni, ügyszámot is kitalálnak, többnyire forintra pontos összeget jelölnek meg. jellemzően szervezetten, többen együttműködve dolgoznak.

A fővárosi főügyész azt írja közleményében, hogy Budapesten már több tucat bűncselekményben nyomoznak. Konkrét esetet is említett, amelyben a gyanú szerint egy háromtagú csapat csaknem húsz embert próbált átverni a trükkel.

Mit lehet tenni?

Az érintettek igyekezzenek tisztázni, valós-e a megkeresés. Azonnal ne utaljanak pénzt, mindig ellenőrizzék a lakóhelyük szerinti bíróságon, hogy folyik-e ellenük végrehajtás. Kérjenek telefonszámot a visszahíváshoz, jegyezzék fel, milyen nevet mond a hívó, és ragaszkodjanak a személyes ügyintézéshez az állítólagos végrehajtói irodában. Ha ezt a hívó fél elutasítja, vagy ha gyanússá válik valami, azonnal hívják a rendőrséget.


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

Újabb cég állt át a négynapos munkahétre

A milliárd dolláros amerikai startup, a Bolt (nem összekeverendő a hazánkban is működő, azonos nevű vállalattal) három hónapos tesztprojektet indított, amelyben azt vizsgálja, hogyan hat a dolgozóira a négynapos munkahét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: pixabay.com

Az ABBA sztárjánál ma is a "Money, money, money" a sláger

Banális okból kifolyólag a zeneipar szereplői évente több mint 500 millió fonttól, átszámítva nagyjából 206 milliárd forinttól esnek el. Az ABBA sztárja, Bjorn Ulvaeus egy olyan kampányt indított, amellyel kiküszöbölhető a probléma.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:Shutterstock

A magyar bitcoinosok megemlegetik Matthew Nolan nevét

Magyar áldozatai is vannak annak a nemzetközi bitcoinos csalássorozatnak, amelyben már a hazai rendőrség is nyomoz. Az esetről a hvg.hu számolt be.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!