Jó hír, hogy csak kevés építőanyag drágulásával kell kalkulálni
Fotó: Shutterstock

Olcsóbb lehet a jövőben néhány építőipari alapanyag

Úgy tűnik, hogy az eddigi kormányzati intézkedések segítettek az építőipar költségeinek visszafogásában, az általános drágulási hullámban egyes építőanyagok akár olcsóbbak is lehetnek a közeljövőben. Mutatjuk a részleteket!


Intézkedések az építőanyagok drágulása ellen

A stratégiai jelentőségű építési termékek exportjának regisztrációs kötelezettsége,a háborús veszélyhelyzet meghosszabbítása miatt marad továbbra is érvényben.

A korábban hozott, veszélyhelyzeti intézkedések között voltak ezek a kormányhatározatok is. A legfontosabbak egyike, hogy az elektronikus közúti fuvarozási rendszerbe 42 kritikus építési termék bejelentési kötelezettsége megvan, így lehet látni, hogy a legfontosabb építőanyagokkal mi van, ki adja el, ki gyártja, mennyiért adja és mennyit. Ez eléggé fékezőerő az exportra nézve

- nyilatkozta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) elnöke az InfoRádióban.

Szükség lehet egy kis finomításra

Az elnök szerint a szabályokkal sikerül elkerülni az építőanyaghiányt, így az eddig hozott intézkedések elegendőek lehetnek. A cementgyártásra vonatkozó rendeleteket azonban érdemes lehet újragondolni, hiszen a gyártók folyamatos áremelésre kényszerülnek az elszabaduló energiaárak miatt.

A termékimporttal foglalkozó cégeknek kiemelkedően fontos a szerepük manapság, hiszen helyettesíteniük kell azokat a termékeket az iparág számára, amelyek az orosz, ukrán, fehérorosz irányból kiestek a közelmúltban.

Hiánynak nem szabad kialakulnia. A legsérülékenyebb a lakosság, az építés és felújítás során nem szabad finanszírozási problémának előállnia. És a szabad felhasználású hitelek kamatai is lassan két számjegyű százaléknál járnak. A lakásépítési célú hitelek kamatai sem mehetnek öt százalék fölé, mert az már egy olyan lélektani pont, amely után már nem lesz vállalás

- vélekedett a szakember.

Ekkora drágulás várható

A Szövetség egy felmérést is készített nagyjából 400 építőipari cég bevonásával a közelmúltban. Így próbálták felmérni, hogy nagyjából mekkora áremeléssel lehet kalkulálni az iparágban. Ez alapján az építőanyagoknál átlagosan nagyjából 20 százalékos drágulást valószínűsítenek a válaszadók. Ezt az árszintnövekedést javarészt már meg is lépték az érintett vállalkozások. Jó hír, hogy a fa és az acél ára akár csökkenhet is a közeljövőben a megkérdezettek szerint. A kereskedőknek azonban több idejükbe kerül a szükséges alapanyagok beszerzése.

Ne hagyd ki!