Sokan építkeznek, így lehet kordában tartani a kiadásokat

Építkezés okosan: így tartsuk alacsonyan a költségeket

Látva az építőanyagok árának és a kivitelezés egyéb költségeinek az emelkedését, különösen fontos, hogy ahol lehet, ott „fogjunk meg” minden fillért építkezés esetén. Egy családi ház felépítése nagyon összetett folyamat, széleskörű ismereteket és nagy gyakorlatot igénylő feladat. Éppen ezért már jó előre érdemes tervet készíteni, ha nem szeretnénk teljesen eladósodni, mire elkészül az otthonunk.


Emelkedő árak

Nézzünk meg néhány, az árak emelkedését jól mutató adatot! A KSH szerint az építőipar termelői árai 21 százalékkal nőttek egy év alatt, az építkezések átlagos anyagköltsége 2022. január óta 20 százalékkal nőtt, de egyes kategóriáknál az áremelkedés eléri a 30 százalékot is. Az építőanyagok mellett 2020 óta megduplázódott – esetenként megháromszorozódott – munkadíjak is felborították több család építési költségvetését. A szigetelőanyagok és szerkezeti építőanyagok, főleg az faáruk, esetében ráadásul még jelentős hiány is kialakult, ami nem csak az árak további emelkedését vetíti előre, de az építkezés idejét is jócskán kitolja.

A lakossági házépítéseket az állami támogatások – CSOK, falusi CSOK, babaváró hitel, áfakedvezmény, zöld hitel, egyéb kamattámogatott hitelek – jelentős mértékben segítik, de ezek mellett jellemzően további hitelfelvételre is szükség szokott lenni.

Mivel jellemzően sem a béreink, sem a megtakarításaink értéke nem nő olyan mértékben, mint az építkezés költségei, két dolgot tehetünk: minél előbb elkezdjük az építkezést és odafigyelünk a kivitelezés minden szakaszára, emellett pedig igyekszünk kézben tartani a kiadásainkat.

Családi ház, a megvalósult álom

Az építkezés a telek megvásárlásával kezdődik, de a telekárak is megugrottak – a frekventáltabb településeken a vírus előtti időszak másfélszeresét kell fizetni. Tehát nagyon nem mindegy, hogy mikor vásároljuk meg a telket.

A következő lépés a típusterv vagy a megfelelő tervező kiválasztása és a teljes kivitelezési költségvetés elkészítése. Ehhez már mindenképpen érdemes egy szakember segítségét igénybe venni, szerencsésebb esetben egy fővállalkozóra bízhatjuk a teljes kivitelezést és tőle a költségek kimutatását is megkapjuk.

Fontos, hogy ne válasszunk mindenből csak az árakat figyelve. A jó döntéshez az ár-érték arányok helyes meghatározása célravezető. Például a fűtési rendszeren, szigetelésen lehet spórolni, de ennek a megtakarításnak a sokszorosát fizetjük majd ki a nem hatékony fűtési rendszer üzemeltetésekor.

Mivel hatalmas a szakemberhiány, sokat nem válogathatunk, de mindenképpen keressünk kapcsolatokat, kérjünk referenciákat, ajánlásokat az ismerőseinktől! Ne válasszunk ismeretlen mestereket az internetről, mert a nagy hiány miatt rengeteg a kezdő, hozzá nem értő „szakember” a hirdetések kínálatában.

Fontos, hogy a munka elkezdése előtt kössünk szerződést, pontosan rögzítsük, hogy az egyes munkafázisok anyagköltsége és a fix munkadíja mibe is fog kerülni. Sokan nem számolnak olyan költségekkel, mint a tereprendezés, kerítés, közművek bekötési díja és sok példát hozhatnék még a nem kellően előkészített építkezésekre.

Mire elég a pénzünk?

Azt már látjuk, hogy mibe fog kerülni álmaink háza, de fontos azt is pontosan meghatároznunk, hogy miből fogjuk a munkálatok egyes szakaszait kifizetni? A legnagyobb hiba úgy belefogni egy házépítésbe, hogy nem látjuk a végét, nincs meg a pénzünk a befejezésre. Sőt a kalkulált kivitelezési költségekre legalább 20%-os tartalékot mindenképpen rakjunk rá és akkor még nem voltunk túlzottan óvatosak.

A szükséges pénz előteremtésekor jellemzően az egész család tartalékait bevetik: szülők, testvérek adnak kölcsön, továbbá amit lehet értékesíteni kell – többnyire a meglévő lakást. Aztán sorra kell venni a támogatásokat és a hitelajánlatokat.

Legjobb hitel a zöld hitel

A már ismertebb és régóta elérhető otthonteremtési támogatások mellett 2021. évtől új lehetőségek is elérhetővé váltak, ilyen például az NHP Zöld Otthon Program (ZOP) keretében nyújtott zöld hitel. A jelenleg elérhető hitelek közül egyértelműen a zöld hitel viszi el a pálmát. Ebben az MNB 0 százalékos kamat mellett biztosít a hitelintézeteknek forrást, amelyet azok maximum 2,5 százalékos kamat mellett hiteleznek tovább a lakossági ügyfelek felé.

A jegybank a programot 200 milliárd forintos kerettel indította energiahatékony otthonok vásárlásának és építésének a finanszírozásához. A keret szinte már el is fogyott, amikor 2022 áprilisában újabb 100 milliárd forinttal egészítették ki. A nagy érdeklődés mellett az új forrás is gyorsan ki fog merülni, így aztán nincs idő a hezitálásra. Ismét előnyt élveznek azok, akik kellően előkészítették az építkezést és már csak a kedvező hitel felvételére kell fókuszálniuk.

Az áremelkedést nagyon nehéz kivédeni, és különösen tehetetlennek érezzük magunkat egy építkezés esetében, mivel olyan munkálatokat kell megfizetnünk, amelyekhez nem értünk. Emiatt nehéz a megfelelő ár-érték arány meghatározása, a finanszírozás ezer kérdésének megválaszolása. Csak annyit tehetünk, hogy elkövetünk mindent, nem kíméljük sem magunkat, sem a pénztárcánkat, aztán eljön a boldog beköltözés.

The Conversation

Ne hagyd ki!