Ingatlanok felülnézetből
Fotó: Unsplash

Élhető lakást keresel? Ennyi pénzt kell rá összegyűjtened!

Vidéken 30 millió forintból, a fővárosban pedig 40 millió forintból vásárolható élhető méretű ingatlan – tájékoztatta a Duna House közleményben az MTI-t, értékesítési adataikat alapul véve.


Egy évtized alatt megkétszereződtek az ingatlanárak, a drágulás pedig az elmúlt egy évben sem állt meg. Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője elárulta, miszerint:

az idei év eladásai alapján országos szinten a tavalyinál egy millió forinttal, átlagosan 39,7 millió forintra nőtt az ingatlanra fordított összeg.

A családi házaknál országszerte áremelkedést tapasztaltak. Tatabányán és Nyíregyházán viszont nagyobb kertes házat vásárolni, mint tavaly. A két kivétel mellett ebben a kategóriában Debrecen a leghúzósabb: 30 millió forintba kerül egy 49 négyzetméter nagyságú ház. Ez tavaly még 64 volt, azaz 12 hónap alatt 24 százalékkal lett több a négyzetméterár.

Ezt nézd meg! Hogy lehetne végre lakásom? A kormány dolgozik a válaszon!

\u00faj ingatlan

Fotó: Shutterstock

A használt lakásokat megnézve, 2023 júliusig bezárólag – régióra lebontva – az adásvételek szerint a vármegyeszékhelyek közül Miskolcon kapható 30 millió forintból a legnagyobb, akár 82 négyzetméteres, használt lakás. 79-cel második helyen végez Kaposvár, míg a tavaly győztes Békéscsaba 78 négyzetméterrel a bronzérmes.

Ezt is olvasd el! Vidéken keresel lakást? Mutatjuk, hol olcsó az ingatlan

A 24.hu írásából az is kiderül, hogy az egy évvel ezt megelőző adatokhoz viszonyítva kissé csökkent a négyzetméterár Tatabányán, Veszprémben, illetve Győrben, ahol így a tavalyinál 1–2 négyzetméterrel nagyobb ingatlan jöhet ki 30 millió forintból. Pécsett stagnál az árfekvés: ezúttal is 55 négyzetméteres otthonra elegendő ez az összeg. Kelet-Magyarországon mindenhol növekednek az árak, a kivétel meglepő módon Debrecen, ahol 41 helyett idén már 9 négyzetméterrel nagyobb használt lakás is vásárolható ebből a vizsgált összegből.

Mi a helyzet Budapesten?

Tavalyi Pesterzsébet után 2023-ban Csepel a legkedvezőbb: itt 67 négyzetméter alapterületű lakáshoz jutni 40 millió forintból. A legmagasabb árat a II. kerület adja: itt több mint a felével kisebb, mindössze egy csak 29 négyzetméteres kislakás vehető ekkora forrásból.

Ami pedig a családi házakat illeti: a kerületi átlagokat tekintve – az idei évben már 476–911 ezer forintos négyzetméterárral 40 millió forintból egy 50-80 négyzetméteres ház jönne ki.


Ne hagyd ki!