Panel tízemeletes

Hogy lehetne végre lakásom? A kormány dolgozik a válaszon!

Több szakmai szervezet szerint – és ezt a közhangulat is alátámasztja – Magyarországon lakhatási válság van jelen. Akár ingatlant vennénk, akár eladnánk egyre nehezebb a piacon eligazodni és sikerrel járni. Most azonban ezt a válságot enyhítő törvényen dolgozik a magyar kormány, a tervezet már készülőben.


Az Index értesülése szerint több minisztérium közreműködésével lakhatási válságot kezelő intézkedést adhat ki hamarosan a kormány. Azonban ezt a lépést már korábban meg kellett volna lépni, véli az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozata (MAKÉSZ). Lázár János tárcavezető korábban már nyilatkozott, miszerint a kormány mérlegeli a fennálló helyzetet és kormányülésen napirendre tűzik a kérdést.

Ez is érdekes lehet számodra: Fiatalság...túlterheltség? Egyre stresszesebbek az ifjú munkavállalók

Miért is van itthon lakhatási válság?

  • hónapok óta tartó, 20 százalék feletti inflációs mutatók;
  • évek óta növekvő ingatlanárak;
  • brutálisan elszálló hitelkamatok – a korábbi 2-3 százalék helyett mára már 8-9 százalék –, amelyek miatt gyakorlatilag leállt a piaci ingatlanhitelezés;
  • immár kilenc hónapja tartó reálbércsökkenés, vagyis egyre kevesebbet ér a magyar munkavállalók fizetése, akik az ingatlanpiacon feltűnhetnének vevői oldalon.

A lakosság nagy része jelenleg életszínvonal-csökkenést él át, tehát nem a közeljövőben van tervben ennél a jelentős hányadnál ingatlan vétele. Emellett pedig akinek rendelkezésre áll adott mennyiségű indulótőke, ő is inkább a hitelkamatok csökkenését várja. Az albérletek ára és a mamahotel-jelenség gyakorisága pedig előbbiek következményeként az egekben.

Ezt is olvasd el: Megborult a budapesti újlakás-piac

Mi lenne a megoldás?

A Balla Ingatlan alapító-tulajdonosa szerint jó megoldás egy hosszútávú bérlakásprogram elindítása lenne.

Csak Budapesten több tízezer bérlakás építésére lenne szükség ahhoz, hogy piacot befolyásoló hatása legyen. Továbbá mivel egy körülbelül tízéves programról beszélünk, már késésben vagyunk.

– fejtette ki Balla Ákos.

Szerinte a kivezetett nagyvárosi csok helyére egy más támogatási forma érkezik majd hamarosan, amibe már muszáj lesz belefoglalni az energetikai hatékonysági követelményeket is.

Ügy lenne célszerű támogatni a családok lakhatását, hogy az energetikai korszerűsítéssel is együtt jár. A családok így spórolnak a rezsin, és nagyobb biztonsággal tudják fizetni a törlesztőt. Véleményem szerint egy ilyen támogatási formát lehetne felelősségteljesnek tekinteni a kormányzat részéről.

Ne hagyd ki!