Épülő társasház

Milyen hatással lehetnek a kormány intézkedései az ingatlanpiacra?

Az elmúlt hetekben nemcsak a kánikula robbant ránk, hanem a kormány intézkedései is, amelyek sok ember hétköznapjaiba hoznak változásokat. Felmerül a kérédés, hogy mindez az ingatlanpiacot hogyan érinti.

„Első körben azt mondhatjuk, hogy az ingatlanpiac dinamikáját sem tranzakciószámban, sem árváltozásban nem igazán fogja befolyásolni az új KATA-törvény” – mondja Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője. –„Alapvetően az ingatlanközvetítői szolgáltatást leginkább magánszemélyek részére nyújtják az értékesítők, így ezen a téren ez nem hoz különösebb változást az értékesítői csoport legnagyobb részére.”


A szakértő szerint ez kizárólag azokat az értékesítőket érintheti, akik újépítésű projekteket közvetítenek, vagy például befektetői csoportokat szolgálnak ki, számukra az új KATA adózási forma már nem lesz megfelelő, rájuk is vonatkozik, hogy egyéni vállalkozóként átalányadózásra térhetnek át, vagy egyéb céges formában tudják tevékenységüket folytatni.

„Ennél nagyobb változást hozhat azonban a rezsicsökkentés szabályának változása” – folytatja Ben-Ezra Orran. –„Minden bizonnyal nagy mértékben változni fog a magatartás az albérletpiacon, amely ráadásul a napokban a felvételi eredmények kihirdetése okán éppen jelentősen megélénkül majd. Keresleti oldalon mindenképpen előnyben fogják részesíteni azokat az ingatlanokat, ahol az energiatanúsítvány alapján a használat kedvezőbb, illetve kapósabbak lesznek a kisebb alapterületű albérletek.”

Míg az albérleti piac esetén legtöbbször a lokáció, a jó közlekedés, a megfelelő infrastruktúra szokott meghatározó tényező lenni, amely adott esetben növelheti az árat, most annak lesz nagyobb súlya, hogy mikor épült, milyen technológiával, milyen energiafelhasználással működik az ingatlan. Minden eddiginél fontosabb lesz megnézni, hogy van-e szigetelés, milyen állapotúak a nyílászárók, vannak-e egyéb kedvező, energiatakarékosságot támogató megoldások, amelyek csökkenthetik a rezsiszámlákat.

Az AirBNB esetében lehet számítani a bérleti díjak emelkedésére, hiszen a bérbeadókat ugyanúgy érintik a rendelkezések, ezért az egy éjszakára vonatkozó díjszabásban minden bizonnyal ez a drágulás érezhető lesz. Ugyanakkor amúgy is csökkentette a jelenlegi válság a Budapestre érkező turisták számát, ezért nagyobb a versenyhelyzet ezen a piacon. Várhatóan inkább az alacsonyabb költségvetésű ingatlanok fognak jól pörögni a következő időszakban.

Ahogy Ben-Ezra Orran elmondja, a külföldi gyakorlat alapvetően az, hogy azok a házak, amelyeknek az energiahasználata hatékonyabb, zöldebb energiát használnak, ezekkel a tényezőkkel egyenes arányban nő az értékük. Tehát minél kedvezőbb az energiafelhasználás, annál nagyobb mértékben nő egy-egy ingatlan értéke, kiadhatósága.

Budapest belvárosi területein hosszú időn keresztül nagyon kevés figyelmet fordítottak az energiahatékonyságra. A régi polgári házak esetében nem igazán volt jellemző a szigetelés, és a nyílászárók tömeges cseréje, így az általános állapot például a panelprogramban résztvett házaktól, vagy az elmúlt 15 évben épült ingatlanok standardjeitől mindenképpen elmarad.

Ne hagyd ki!