Eltűntek a magyar lakáspiacról az oroszok és az ukránok
Fotó: Shutterstock

Visszasírhatja a magyar luxuslakáspiac az oroszokat

Számos nemzetközi szankció sújtja Oroszországot és az állampolgárait az ukrajnai háború miatt. A luxusingatlanokat kedvelő oroszok szinte eltűntek a hazai ingatlanpiacról, miután befagyasztották a számláikat, valamint gondot jelent a közigazgatási engedélyeik megszerzése is.


A magyar lakáspiac is megsínyli a háborút

Aktív szereplői voltak a magyar turizmusnak és ingatlanpiacnak az oroszok és az ukránok az országaik között kitört háború előtt. Az előbbiek nagyjából megegyező arányban Budapesten és a magyar fürdővárosokban is előszeretettel vásároltak lakóingatlanokat, jelentős részben luxus kategóriában. Befektetés gyanánt legjobban a belvárosi, körúton belüli, kétszobás, jó állapotú ingatlanokat keresték. Viszont a keleti szomszédunk polgárainak nagy részét inkább a vidéki, kisebb értékű ingatlanpiaci kínálat vonzotta – írja a VG.

Békeidőben mintegy 5-6 százalékot tesznek ki a magyar lakáspiacon a külföldi vevők. Az oroszok legutóbb a tizedik helyen álltak a küldőpiaci toplistán, viszont jóval nagyobb volt a súlyuk a hazai luxusingatlan-piacon. Azonban jelenleg a külföldi ingatlanpiaci érdeklődőknek (és nem a vásárlóknak) legfeljebb a három százaléka érkezhet az eurázsiai országból.

Az oroszoknak a nemzetközi szankciók miatt a pénzügyi tranzakcióik is el vannak lehetetlenítve, emellett nagyon korlátozottan kapnak közigazgatási engedélyt az ingatlanvásárláshoz. A vásárlást megkísérlők harmada el sem jut az engedély megszerzéséig.

Sok orosz bankszámláját befagyasztották, és nem nyithatnak újat sem, ezért a megtakarításaikhoz sem jutnak hozzá. Napjainkban, ha van Magyarországon ingatlanbefektetésük, azt inkább megpróbálják eladni, esetleg máshogyan hasznosítani.

300 ezret költöttek nálunk fejenként, de idén nem jöttek

Arról is írtunk, hogy az ukrajnai háború közvetetten olyan gazdasági szektorokat is érint, mint például a magyar turizmus. A fővárosba látogató turisták listáján a létszámuk alapján korábban a hetedik helyen álltak az oroszok, akik csinos összegeket költöttek Budapesten. Azonban az idén nem érkeztek.

Az orosz turisták körében Budapest volt a legnépszerűbb, és Hévíz követte a listán, utóbbi város vendégforgalmának mintegy egynegyedét adták már az utóbbi években az oroszok. De Hajdúszoboszló és Sárvár is kedvelt úti célpontnak számított, vagyis egyértelműen a gyógyászati és egészségügyi kezelések, illetve a wellness miatt keresték fel hazánkat

– nyilatkozta Kiss Róbert Richárd turisztikai szakértőt.

Rendkívül jól fizető vendégek

Az orosz turisták fejenként akár egymillió forintot is hazánkban hagytak a szakértő szerint. Átlagosan 300 ezer forint környékén költöttek, ebbe a statisztikába azok is beletartoznak, akik csak átutazóban jártak az országban. Összehasonlítás-képpen egy magyar turista Horvátországban átlagosan 200 ezer forintot hagyott ott korábban egy nyaralás alkalmával.

Olyan sokat költenek, hogy még a viszonylag rövid tartózkodású vendégsereg sem tudja lehúzni az átlagot, és az mindenképpen a jó költő turisták közzé teszi az oroszokat – a japánokkal együtt, akik szintén meglehetősen sokat költenek

– mondta Kiss Róbert Richard.

Ne hagyd ki!