Használt lakásra pörög a hitelpiac
white and gray floral sofa chair
Photo by Krystal Black on Unsplash

Használt lakásra pörög a hitelpiac

Májusban 100 milliárd forint feletti hitelt hagytak jóvá a bankok használt lakásra. Új lakásra és felújításra ennek a töredékét. A júliusban indult otthonfelújítási program hatása szeptemberben lesz érzékelhető. Kérdés, hogy a kamatplafon eltörlése mennyire fékezi az ingatlanhitelezést.


Az MNB lakossági lakáshitelezésről szóló adatai szerint májusban a bankok 129,5 milliárd forint értékű lakáscélú hitelt hagytak jóvá. Ebből 102 milliárd forintot ítéltek meg használtlakás-vásárlásra, 11,4 milliárdot új lakás vásárlásra, 8,2 milliárdot építésre és bővítésre, 4 milliárdot felújításra, a maradékot pedig egyéb célra.

A használtlakás-piac tehát ismét pörög, de az új lakások építésére nyújtott hiteleké még mindig csak töredéke a 2022-es havi értékeknek, az építési piac felfutására tehát még várni kell” – nyilatkozta az Economx portálnak Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke.

Otthonfelújítás: szeptemberben indulhat a szerződésdömping

Ugyancsak messze elmarad a korábbi 13 milliárdos havi rekordtól a felújításra adott hitelek 4 milliárdos májusi összege, de ez érthető, mivel a lakosság nem elhanyagolható része kivárt a fejlesztésekkel a hétfőn indult otthonfelújítási támogatásig. Juhász Attila szeptembertől beindulhat a szerződési nagyüzem.

Drágul az új lakáshitel felvétele

Fékezheti a hitelfelvételi kedvet, hogy június 30-án véget ért az új, piac kamatozású lakáscélú jelzáloghitelek teljes hiteldíjára vonatkozó önkéntes banki THM-plafon. Ez 2024. január 1. óta 7,3% volt. A bankok hirdetményei csak elvétve tartalmaztak a THM-plafonnál magasabb hiteldíjjal rendelkező lakáshiteleket, legtöbbször mindössze annak érdekében, hogy a lakáshitel-felvevőket házon belüli számlavezetésre ösztönözzék, számukra jobb kondíciójú alternatív lakáshitelt kínálva. Az OTP Bank már meg is emelte július 1-jével lakáshiteleinek a kamatát, és várhatóan további bankok fogják követni a példáját július-augusztus folyamán.


Ne hagyd ki!