Az OTP Bank buktatta le a pénzét megcsapoló regionális vezetőt

A saját bankja belső vizsgálatában lebukott bankár nem ismert be semmit, de 18 vádlott-társa közül öt végül terhelő vallomást tett rá egy alkuban.


A banki világot már fiatalon is érdekesnek találtam. Vonzó volt benne, hogy szépek az épületek, csinos ruhákban járnak a dolgozók, és persze az sem volt utolsó szempont, hogy szerettem a matematikát

-erről beszélt 2012 januárjában a Tolna megyei hírportálnak F. Balázs, aki akkor már négy éve vezette az OTP dél-dunántúli régióját. Igazi sikersztori volt az övé- írja a hvg.hu.

Már gimnazista korában bankigazgató szeretett volna lenni és vágya valóra vált: mindössze harminc évesen lett a legnagyobb magyar bank regionális ügyvezető igazgatója Pécsen.

A bukás

2017 májusában az OTP budapesti központjából a baranyai megyeszékhelyre érkezett a bank néhány fontos embere és azonnali hatállyal kirúgták őt és vele együtt néhány beosztottját, miután kiderült: súlyos pénzekkel lopta meg a hitelintézetet. A férfi hamarosan bíróság elé kerül, ott pedig választhat: elfogadja az ügyészség ajánlatát és legfeljebb öt évre börtönbe megy, amiért 260 millió forinttal megkárosította az OTP-t vagy elkezdődik a büntetőpere, ahol egykori beosztottjai vallanak majd ellene és akár tíz évet is kaphat.

A már idézett interjúból kiderül, hogy a szülei sokat dolgoztak, de a megkeresett pénzzel okosan bántak, takarékoskodtak.

Gyerekként azt gondoltam, milyen jó lenne ebből költeni, de édesapám rendre azt mondta: válassz, vagy elköltjük a pénzt egy jobb pulcsira, cipőre, vagy amikor kilépsz az életbe, kapsz egy nagyobb összeget.

A bűnlajstrom

A bankár az ügyészség szerint arra használta kapcsolatait, hogy rajtuk keresztül pénzt vigyen el az OTP-től. Fiktív számlákat állítottak ki a bank részére, a pénzeket pedig elsikkasztotta. Sok esetben volt valós szolgáltatás mögötte, mint szállodai és éttermi számlák, de többször előfordult, hogy a vállalkozók juttattak vissza pénzeket.

A bankár bank pénzén igazán fényesen élt, és a vádhatóság szerint már-már feudális viszonyokat épített ki beosztottjai között. Az utóbbiakat például rávette arra, hogy a munkába járáshoz igényeljenek autójukra útiköltséget, amit minden hónapban le kellett adniuk neki.

De arra is volt példa, hogy a bank beruházásait végző építési cégek neki juttattak vissza pénzeket túlárazott projektekből, majd szintén a bank pénzéből ezekkel a cégekkel újíttatta fel a nyaralóját. A 40. születésnapján a bank pénzén szervezett magának 70 fős megabulit az egyik felkapott villányi borászatban több millió forintért. A munkahelyére nem túl gyakran járt be, ideje nagy részét a balatoni nyaralójában töltötte, ahová a sofőrje Pécsről hordta neki az újságot. A családi nagybevásárlásokat is a sofőr intézte, a bank pénzéből.


Ne hagyd ki!