Haladékot kaptak a babavárósok
Fotó: Shutterstock

Haladék a gyermekvállalást nem teljesítő babavárósoknak

A kormány két évvel, 2026. július 1-jéig meghosszabbítja a 2019 és 2021 között felvett babaváró kölcsönök esetében a gyermekvállalási határidőt - jelentette be a kormányszóvivő a Kormányinfón.


Vitályos Eszter a döntést azzal indokolta, hogy a babaváró kölcsön 2019-es bevezetését követően több, előre nem látható, nem várt, nagy horderejű, vis maior jellegű negatív esemény következett be, mint a Covid-járvány, az ukrajnai háború vagy az energiaválság. A kormány úgy gondolta, hogy ez a magyar családok egészségügyi állapotát, életszínvonalát, foglalkoztatási helyzetét egyaránt hátrányosan érinthette, és ezzel jelentősen megnehezíthette a gyermekvállalási terveik megvalósítását is.

A visszafizetési kötelezettség most júliusig pár száz, de év végéig akár több ezer családot is érinthet, akiknek lejárna az ötéves időtartam, de még nem született gyermekük, ezért a kormány úgy gondolja, hogy nagy segítség lesz nekik, ha a két évvel meghosszabbodik a gyermekvállalási határidő.

A babaváró hitel egy legfeljebb 11 millió forint összegű, szabad felhasználású támogatott kölcsön. A kölcsön a futamidő első 5 évében kamatmentes, ha ebben az időszakban születik legalább egy gyerek, akkor ez a kedvezmény lejáratig meg is marad. Amennyiben pedig a futamidő alatt megszületik a második baba, akkor elengedik a tartozás 30 százalékát, a harmadik gyerek érkezésekor pedig az állam átvállalja a teljes aktuális tartozást. Emellett az első és második baba érkezésekor kérhető a fizetési kötelezettség 3 éves szüneteltetése is.

Az eredeti szabályok szerint ha a gyermekválallás az első öt évben nem teljesül, az addig kapott kamattámogatást vissza kellett volna fizetni, mégpedig egy összegben, valamint megszűnt volna a kamatmentesség, a hitelt piaci kamattal kellett volna tovább fizetni.


Ne hagyd ki!