A Trojan Shield fedőnevű műveletben 18 ország bűnüldöző szervei vettek részt. A hatóságok 800 embert dugtak rács mögé és több tonnányi illegális drogot foglaltak le. Magyarország is érintett – írja az Europol.


A művelet részeként az FBI budapesti irodája a magyar Nemzeti Nyomozó Irodával (NNI) együttműködve egy kábítószer-terjesztő bűnszervezet után nyomozott. A bűnözők Magyarországon terjesztettek drogokat. A közös akció sikerrel zárult, 12 ember került hűvösre. A hatóságok 23 házkutatásban csaknem 87 millió forintot és több kilogrammnyi kokaint, marihuánát, amfetamint és ecstasy-t foglaltak le.

Szép fogás

A Trojan Shield a világ eddigi legnagyobb összehangolt bűnüldözési művelete, amelyben az FBI és az Europol mellett 18 ország bűnüldöző szervei is hozzájárultak a sikerekhez. A kontinenseken átívelő akciókban 800 bűnözőt tartóztattak le, és több mint 8 tonna kokaint, 2 tonna metamfetamint, 6 tonna kábítószer-prekurzort, 22 tonna kannabiszt, 250 lőfegyvert, 55 luxusjárművet és 48 millió dollárnyi fiat és kriptovalutát foglaltak le.

Kijátszott bűnözők

A világ bűnszervezetei egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a titkosított üzenetküldő szolgáltatások iránt. Az egyik legjobb példa erre az EncroChat volt, amit a bűnüldöző szervek 2020-ban kapcsoltak le. Erre azért volt szükség, mert a vállalat titkosított eszközeit már közel 60 ezer bűnöző használta. A szolgáltatás megszüntetésével a rosszfiúk másik szolgáltatót kerestek. Erre épített az FBI.

2019-ben az ausztrál rendőrséggel karöltve titokban egy saját titkosított üzenetküldő szolgáltatás fejlesztésébe kezdett. Szépen elterjesztették a bűnözők között, 12 ezernél is több titkosított eszközt értékesítettek nagyjából 100 ország több mint 300 bűnszervezetének. Az olasz maffiától kezdve a motoros bandákon át egészen a nemzetközi drogcsempészekig, sokakat sikerült lépre csalni. Nagy munka volt, a szakértők az akció előtt 27 millió üzeneten rágták át magukat, közel 18 hónapon át.

A Trojan Shield műveletnek itt még nincs vége, további letartóztatások és lefoglalások várhatók.

The Conversation

Friss

Oroszország ismét nekiment a Google-nek, felkészül a Twitter és a Facebook

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság, a Roszkomnadzor hárommillió rubelre, azaz nagyjából 12,3 millió forintra büntette a Google-t személyes adatkezelésre vonatkozó jogszabályok megsértése miatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Kétszeres díjért kergetik a labdát az induló hazai focibajnokságban

Az első osztályú labdarúgó-bajnokságban a helyezésekért járó díjazás nem változott, az aranyérmes csapat kétszázmilliót kap. Az összdíjazás azonban 6,6-ról 12 milliárdra nő. Az NB II.-ben is 4,8 milliárd forintra emelkedik a pénzdíj.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
©buenoalvaro/123RF.COM

Egy betűvel hosszabb, egy forinttal sem drágább az új rendszám

Nem kell többet fizetni a jelenlegi díjaknál a négy betűből és három számból álló rendszámokért, amelyeket 2022 júliusától adnak majd ki az újonnan forgalomba helyezett járművekre.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!