Becsődölt az egyik legnagyobb hazai italforgalmazó
Fotó: Shutterstock

Bedőlt a magyar italforgalmazó, tekintélyes tartozással

Nagyjából 30 borászatot érint az egyik legnagyobb magyar italforgalmazó csődje. Azonban családon belül is lenne, aki tovább vinné az üzletet.


Számos hazai borászatot sújthat az italforgalmazó csődje

Nagyjából 350 millió forinttal tartozhat hazai borászatoknak az egyik legnagyobb hazai italforgalmazó Ital Magyarország Kft. (IMO). A cég november óta nem fizetett nagyjából harminc pincészetnek. A vállalat ráadásul február 8-án csődvédelmet kért, a csődeljárás alatt pedig fizetési haladék illeti meg az IMO-t – írja a 24.hu.

A portálnak névvel ugyan egyik borászat sem kívánt nyilatkozni, azonban az információik szerint pincészetenként 2-50 millió forintra tehetőek a tartozásaik. Érintett lehet egyebek között a Bock, a Bodri Pincészet, a Dobosi Pincészet, a Frittmann Borászat, a Gere Pincészet, a Lapos Birtok és a Takler Pincészet is. A problémák ráadásul már korábban kezdődtek:

„Mindig is rossz volt a fizetési fegyelem, de mindig volt fizetési hajlandóság. Megszoktuk, hogy ez ilyen. Az akadozó fizetések ellenére azért sem szakítottak a borászok a céggel, mert az hatalmas piacvesztést jelentett volna, hiszen több nagy áruházba is az Ital Magyaroroszág Kft. szállította a borokat”

– nyilatkozta egy borász a portálnak. A cikkből az is kiderül, hogy már egy ideje a partnereik sem tudták elérni a céget, valamint a 24.hu megkeresésére sem válaszolt Bognár Gábor Andor, az IMO tulajdonos-ügyvezetője.

Családon belül maradhat az üzlet

A portál értesülései szerint a Bognár családnak más érdekeltsége is van az italkereskedelemben, mégpedig a bortermeléssel foglalkozó Bognár-Vin Kft. Ez a vállalat azonban három másik családtag tulajdonában áll. Ebben a cégben tavaly szeptemberig volt az egyik ügyvezető Bodnár Gábor András, akkor azonban megszűnt a megbízása. A Bognár-Vin jogi képviselője azt nyilatkozta a portálnak, hogy az IMO nekik is tartozik, valamint

„a felek között a viszony már régóta megromlott. Már nem dolgoznak együtt, és félünk emiatt is, hogy megpróbálják összekeverni a két céget, holott bennünket is rosszul érint ez a csődeljárás.”

A cikk emellett azonban említést tesz arról is, hogy a forrásaik szerint a Bognár-Vin Kft. tavaly novemberben megkeresett több pincészetet, hogy tovább vinnék a borforgalmazásukat. Még szerződéstervezetet is küldtek erről a borászatoknak.

Korábban kedvezőek voltak a céges adataik

Az IMO nyilvános pénzügyi adatait is áttekintette a portál. 2019-ig jellemzően 5 milliárd forint felett volt a bevételük és nyereséggel zárták az éveket. 2020-ban 7 milliárdra nőttek az árbevételeik, a világ számos országába exportált a cég, azonban a rekordbevétel ellenére nagyjából 43 millió forint veszteséget hoztak össze adózás után. 2021-es adatok még nem állnak rendelkezésre.


Ne hagyd ki!