Az Európai Unió zászlói az Európai Bizottság előtt, egy behajtani tilos tábla van a zászlók mellett
Fotó: Shutterstock

Legyőzték az Európai Bizottságot, gigabüntetést úszott meg az Intel

Az amerikai chipgyártó diadala bizakodásra adhat okot a Google-nek, az Apple-nek, a Facebooknak és az Amazonnak is, amelyek szintén az európai trösztellenes hatóságokkal viaskodnak.


13 éves jogi csata

Az Európai Bizottság 2009-ben 1,06 milliárd eurós, átszámítva nagyjából 381,6 milliárd forintos büntetést szabott ki az Intelre, amiért árengedményeket adott a Dell, a Hewlett-Packard, a NEC és a Lenovo számítógépgyártóknak, hogy továbbra is tőle vásárolják a termékeikhez szükséges mikrochipeket. Ezzel alapvetően semmi probléma nem lett volna, a Bizottság szerint azonban az Intel így akarta kigolyózni riválisát, az Advanced Micro Devices vállalatot.

Az Európai Unió Törvényszéke 2014-ben helybenhagyta a Bizottság döntését, de az EU Bírósága, azaz az unió legfelsőbb igazságszolgáltatási szerve 2017-ben felszólította, hogy vizsgálja felül az Intel fellebbezését. A Törvényszék a kérésnek eleget tett, és a napokban ítéletet hirdetett:

Az (Európai) Bizottság elemzése hiányos és nem teszi lehetővé jogilag megkívánt módon annak megállapítását, hogy a szóban forgó árengedmények valóban jogsértőek.

A Törvényszék jogerősen hatályon kívül helyezte a Bizottság által kiszabott bírságot. A Bizottság közölte, hogy tanulmányozni fogja az ítéletet, és átgondolja a lehetséges lépéseket.

Dominóhatás

A szabályozók általában nem szeretik az árengedményeket, különösen azokat, amelyeket a domináns vállalatok kínálnak, mivel azok versenyellenesek lehetnek. A vállalatok álláspontja szerint azonban a szabályozóknak bizonyítaniuk kell az igazukat, mielőtt szankciókat vezetnének be.

Ez egy hatalmas győzelem az Intel számára. Magasabbra teszi a lécet a Bizottság számára a piaci dominanciával kapcsolatos ügyek előterjesztésében. Ezek után minden esetben hatásalapú elemzést kell végeznie. Ez minden vállalatra hatással lesz

-mondta Assimakis Komninos, a White & Case ügyvédi iroda partnere.

Ne hagyd ki!