Reakciók logói özönlenek ki az emberek okostelefonjaiból, miközben a kínai influenszer, Viya videóit nézik
Fotó: Shutterstock

Forintban 70 milliárdra büntették a híres influenszert, gond nélkül kicsengeti

A Viya néven ismert kínai influenszert adóelkerülés vádjával 1,34 milliárd jüanra, átszámítva 68,8 milliárd forintra büntette a kínai adóhatóság-írja a BBC.Irgum-burgum

A hangcsoui hatóságok állítása szerint Viya -eredeti nevén Huang Vej- 2019-ben és 2020-ban eltitkolta valós jövedelmeit, ezáltal kevesebb adót fizetett be, mint amennyit kellett volna. A 36 éves nő a Weibo közösségi média platformon bocsánatot kért tettéért, és zokszó nélkül beleegyezett a gigabírság kifizetésébe.

Viya a Taobao nevű online vásárlási platformnak köszönheti népszerűségét, ahol élő bejelentkezéseken különböző termékeket, egyebek között kozmetikai cikkeket, ételeket és házakat árul több tízmilliós követői bázisának. „Kínálatának” sokszínűségét jelzi, hogy egyszer még egy kereskedelmi rakétakilövést is áruba bocsátott, amelyet végül 40 millió jüanért (kétmilliárd forint) vásároltak meg.

A SupChina hírportál rámutatott, hogy az influenszernek minden bizonnyal van miből kifizetnie a tetemes büntetést. 2020 májusában például több mint 37 millió nézőt vonzott az élő bejelentkezése, ilyen nézettségi adatokat még a világ legnépszerűbb sorozatai sem tudtak produkálni. Az is előfordult már, hogy egyetlen nap alatt több profitot könyvelhetett el, mint az Aston Martin autógyártó egész évben, ugyanis a 2019-es szinglik napján körülbelül 125 milliárd forintnak megfelelő jüan ütötte a markát.

Bíró, vagy játékos?

A Global Times újság állítása szerint a büntetés jelzésértékű, „figyelmeztetésként szolgál mások számára”. Több mint 400 millió vloggernek köszönhetően Kínában található a világ legnagyobb élő közvetítési és értékesítési piaca. Az elmúlt hónapban azonban voltak arra utaló jelek, hogy Kína meg akarja regulázni az iparágat.

Novemberben például megtiltották az online influenszereknek, hogy részvényeket értékesítsenek a közösségi fiókjaikon keresztül. 88 híresség figyelmeztetésben is részesült élő bejelentkezései miatt.

Érdemes megemlíteni Zhu Chenhui és Lin Shanshan esetét is, akik sorban 10,2 millió dollárnak és 4,3 millió dollárnak megfelelő pénzbírságot kaptak szabálysértés miatt, valamint eltávolították a Weibo-fiókjaikat is.

Ne hagyd ki!