COVID-19 felirat egy piros tüskefehérjés vírus előtt
Fotó: Unsplash

Koronavírusos vagy? Ebben a városban százeres jutalom vár, ha jelented

A kínai Harbin városa 10 ezer jüannal, átszámítva nagyjából 510 ezer forinttal jutalmaz minden helybélit, aki előáll és bejelenti, hogy COVID-19 tüneteket produkál, vagy pozitív lett a koronavírus tesztje-adta hírül a South China Morning Post.A jó cél érdekében

Az állami média tájékoztatása szerint a jutalmakat azért ajánlották fel, hogy azonosítsák a koronavírus fertőzéseket, mielőtt a vírus ellenőrizetlenül elterjedne a városban. Egyelőre úgy tűnik, a lakosok fegyelmezettek és nem élnek vissza a lehetőséggel: a Pekingtől mintegy 750 mérföldre északkeletre fekvő, 5,2 millió lakosú város két új pozitív megbetegedést jelentett kedden.

Kína tanult Vuhan esetéből, éppen ezért az úgynevezett zéró-Covid politikát követi. Ez nagyjából azt jelenti, hogy ha a hatóságok találnak egy fertőzött embert, akkor az érintett területet azonnal vesztegzár alá helyezik. A szigorú intézkedésnek érezhető a hatása: az ország például néhány napja94 új fertőzöttet és két halálesetet jelentett. A 94-ből 60 ember Kínában, a többi pedig külföldön szedte össze a vírust.

Tartható?

Sok szakértő kíváncsi, Kína meddig lesz képes ilyen alacsony szinten tartani a fertőzéseket, de valószínűleg csak a jövő februárban esedékes pekingi téli olimpiai játékok után enyhítenek a korlátozásokon. Kína még egyetlen omikron variánshoz köthető esetet sem regisztrált.

Kínában ingyenes ellátást kapnak a koronavírusos betegek, így a friss felajánlás valóban azt a célt szolgálja, hogy bejelentésre ösztönözze a lakosokat.

Változatos megoldások

Az Egyesült Államokban sokáig jól haladt az oltási kampány, az elmúlt hónapokban azonban teljesen visszaesett a lakosság oltakozási kedve. Ezt kiküszöbölendő számos állam különleges ajándékokkal próbálta oltásra motiválni az embereket.

New Jersey és Connecticut például a helybéli kocsmákkal, sörözőkel és bárokkal kötött megállapodást, az újonnan beoltott emberek ingyen italokat kaptak bizonyos csehókban. New York-ban baseball jegyeket osztogattak, míg Maryland-ben minden frissen beoltott állami dolgozók 100 dolláros jutalomban részesültek.

Ohio állam kormányzója pedig fejenként egymillió dollárt sorsolt ki öt szerencsés, beoltott helyi lakos között.

Nemrég az Amazon is komoly ösztönzőket vezetett be, hogy oltásra motiválja a dolgozókat. Az október 21-én zárult kampányban összesen kétmillió dollár értékű jutalmak találtak gazdára. A cég egyebek között 40 ezer dollár értékű autókat, 12 ezer dolláros költőpénzzel kiegészített egyhetes fizetett szabadságokat, illetve 100 és 500 ezer dolláros pénzjutalmakat osztott szét a beoltott dolgozói között.

Ne hagyd ki!