Egy ember a kezében tartja a telefonját, amin éppen Facebookozik

Az USA Igazságügyi Minisztériuma (DOJ) rekord méretű, 14,5 millió dolláros, azaz nagyjából 4,5 milliárd forintos büntetést szabott ki a Facebook-ra. A vádak szerint a közösségi média platform diszkriminatívan járt el az egyesült államokbeli polgárokkal szemben a toborzási folyamataiban.Erős vádak

A DOJ szerint a Facebook 2018. januárja és 2019. szeptembere között egész egyszerűen figyelmen kívül hagyta az amerikai álláskeresők pályázatait, valamint megtagadta felvételüket több mint 2600 üres pozícióra. A minisztérium továbbá azzal vádolja a vállalatot, hogy

  • szándékosan úgy alakította ki a toborzási folyamatait, hogy bizonyos pozíciók elkerüljék az egyesült államokbeli munkakeresők figyelmét a külföldi munkaerő bevonzása érdekben (például elektronikusan nem, csak postai úton lehetett pályázni),
  • diszkriminatívan lépett fel a helyi munkavállalókkal szemben,
  • megsértette a bevándorlási és állampolgársági törvényt (INA), amely megtiltja, hogy a munkaadók megkülönböztessék a munkavállalókat állampolgárságuk vagy bevándorlási státuszuk alapján.
A Facebook nem áll a törvények felett, és be kell tartania nemzetünk szövetségi polgári jogi törvényeit, amelyek tiltják a diszkriminatív toborzási és felvételi gyakorlatokat. A vállalatok nem különíthetnek el bizonyos pozíciókat az ideiglenes vízumtulajdonosok számára állampolgárságuk vagy bevándorlási státuszuk miatt.

-fogalmazott Kristen Clarke, a DOJ főügyésze.

Érvek és ellenérvek

Az egyesült államokbeli technológiai szektor szereplőinek közkedvelt gyakorlata, hogy ideiglenes munkavállalói vízumokkal, például a H-1B-vel csalogatják a külföldi, magasan képzett szakembereket. Álláspontjuk szerint a határon túli dolgozók létfontosságúak, ugyanis az USA-ban nincs elegendő megfelelően kvalifikált, tudományos és mérnöki végzettségű jelentkező.

Bár Donald Trump tavaly októberben szigorított a H-1B követelményein, a kritikusok szerint az ideiglenes vízumokra vonatkozó törvények túlságosan egyszerűvé teszik az amerikai munkavállalók olcsóbb, külföldi munkaerővel való helyettesítését, amit elviekben a szövetségi törvények tiltanak.

A megállapodás értelmében a Facebook 4,75 millió dollár polgári büntetést fizet az amerikai kormánynak, valamint további 9,5 millió dollárt az állítólagos diszkriminatív toborzási folyamatok áldozatainak. Ezen felül köteles elektronikus és postai úton is elfogadni a pályázatokat, széleskörűbben kell reklámoznia az üres pozícióit, valamint folyamatos ellenőrzésekre számíthat az USA Munkaügyi Minisztériumától.

A vállalat szóvivője hozzátette, meggyőződésük, hogy nem sértették meg a szövetségi törvényeket, és továbbra is arra törekednek, hogy a világ legjobb szakembereivel bővítsék a csapatukat.

A DOJ hasonló esetben ekkora büntetést még soha nem szabott ki.

The Conversation

Friss

Magyar méz - vigyázat hamisítják!
Forrás: Shutterstock

Itthon is hamisítják a tisztán magyar mézet!

Uniós, vagy néha magyar címke alatt kerülhet forgalomba olcsó, gyenge minőségű kínai méz. A botrány Spanyolországban robbant ki, azonban az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szerint már hazánkban forgalmazott termékek esetében is előfordul az átverés.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Tisztázatlan eredetű bútorok kerültek a magyar IKEA áruházakba
Fotó: Shutterstock

A hazai IKEA-t is átvágták, de jól jött ki az ügyből

Közérdekű célra hasznosítják azokat a tisztázatlan eredetű fa bútorokat, amelyeket a hazai IKEA áruházakban vontak ki a forgalmazásból - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Ha belatanulsz az építőiparba, nem vernek át könnyen a dörzsölt szakik
Fotó: Shutterstock

Félsz, hogy palira vesznek az építőipari szakik? Van segítség

Egy felújítás, a szakemberhiány, az elharapódzó kontármunka és az egyre csak emelkedő árak nélkül is rengeteg munkával, stresszel jár. Ilyen körülmények között rendkívül fontos, hogy a felújítók rendelkezzenek a tudatos megrendeléshez és a munkálatok kontrollálásához szükséges legalapvetőbb tudással. Erre kínál megoldást a Mapei Kft. felújítási kézikönyvtára.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!