Tényellenőrzésbe kezd a közösségi oldal magyarul is, külső partnere az AFP hírügynökség lesz. Ők egyelőre egy embert vettek fel a feladatra.


A tényellenőrzés a gyakorlatban több eszköz bevetését jelenti. A hamisnak vagy megtévesztőnek ítélt tartalomtól is függően eltávolíthatják azt, felcímkézhetik hamisként, megtévesztőként vagy épp mellé tehetik az igazságot is

- írja a Szabad Európa weboldala.

Ha egy külső tényellenőrző hamisnak, részben hamisnak, vagy módosítottnak ítél egy hírt vagy egyéb tartalmat, azt a felhasználók hírfolyamaiban is kevésbé fogja megjeleníteni a Facebook. Az Instagramon az Explore és hashtag oldalakon való megjelenés blokkolásával, valamint a hírfolyamban megjelenő tartalmak közötti lejjebb sorolásával nehezebbé teszik az adott tartalom megtalálását.

Fontos tudni, hogy külső tényellenőrző önállóan nem távolíthat el tartalmat

Azoknak az oldalaknak vagy médiacégeknek tartósabban is csökkentik az elérését, amelyek rendszeresen álhíreket próbálnak terjeszteni.A Facebook hasonló ellenőrző funkciója létezett már Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban és Romániában. Most a magyar szolgáltatással együtt indult el Bulgáriában is.

Egyedül nem megy

A közösségi oldal egymaga nem tud minden álhírt kiszűrni, ez többszereplős folyamat, amely komoly vitákat generál a falhasználók, különösen a nyilvánosságot fontos eszközként használó közszereplők, politikusok körében.

A Facebook néhány hete jelentette be, hogy szigorúbb intézkedéseket fog hozni a platformján terjedő, koronavírus elleni vakcinákról szóló álhírek ellen, valamint több segítséget fog nyújtani a felhasználóknak, hogy könnyebben tájékozódhassanak saját beoltásuk érdekében.


The Conversation

Friss

Fotó: A MÁV weboldala

Higgy a szemednek, mutatjuk képeken a MÁV prémium osztályú  fülkéit

Ma lehetett először megtekinteni az 1. és a prémium (1+) osztályú, bisztrószakasszal, csendes és prémium fülkékkel is berendezett IC+ kocsit, amely sok tekintetben új szolgáltatási szintet képvisel a MÁV-START kínálatában, és új korszakot jelent a magyar vasúti közlekedés színvonalában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: unsplash

Euróra cseréljük-e a forintot?

Időről időre fellángol a vita arról, vajon be kell-e vezetni Magyarországon az eurót vagy sem? Hogy látja ezt a kérdést a Világbank egykori vezető közgazdásza, a több magyar euróvitát is kirobbantó Dobozi István?
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:Shutterstock

A magyar háztartások átlagban 90 ezret buknak, mert túl sok készpénzen ülnek


Európában a magyar lakosságnak a legfájdalmasabb az infláció. Legalábbis a GDP-arányosan nagyon magas készpénztartás és az unióban az egyik leggyorsabb ütemű pénzromlásból származó veszteség alapján. Móricz Dániel Holdblogon megjelent elemzéséből emelünk ki néhány fontos részletet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!