Egy friss felmérés szerint a kérdés megosztja a magyar társadalmat.


Szerda reggelig 4,3 millióan regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu oldalon, jelezve, hogy igényt tartanak a koronavírus elleni védőoltásra. Az eddig beoltottak száma 3,3 millió, vagyis további egymillió regisztrált várakozik még, akik a gyorsuló oltási tempó mellett akár két hét alatt sorra kerülhetnek. Ez még így is messze van a teljes átoltottságtól.

Kötelezővé lehetne tenni

Jogi akadálya az oltás kötelezővé tételének nincs, Magyarországon jól működik a gyerekek kötelező védőoltási rendszere. A felnőttek körében azonban ez már egy megosztó ügy. Az adatok is ezt mutatják.

A Pulzus Kutató legfrissebb, a Napi.hu megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatásában, az ezerfős, felnőttekből álló reprezentatív mintában 38 százalékban álltak ki az oltás általános kötelezővé tétele mellett, mondván, ez egy csapásra véget vetne a járványnak. Ezzel szemben 41 százalék azért utasította el a lépést, mert úgy véli, hogy emiatt még többen mondanának nemet a vakcinára.

Viszonylag nagyobb csoport (13 százalék) egyes munkakörökhöz kapcsolódóan elfogadná a kötelező koronavírus oltást. Ez amúgy sem ritkaságszámba menő dolog, jogszabály alapján jelenleg is kötelezővé tesznek bizonyos oltásokat foglalkozáshoz vagy egy átmeneti időszakhoz kötötten. Szerinted mi a jó megoldás?


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

Mit csinál manapság Melinda Gates? Amit Jeff Bezos exneje is!

Jeff Bezos exneje, MacKenzie Scott és Melinda French Gates összesen 40 millió dollárt, azaz közel 12 milliárd forintot szentelt egy olyan ügynek, amely középpontjában az amerikai nők karrierlehetőségeinek és életkörülményeinek javítása áll.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Mit mérlegeljünk elektromos autó vásárlása előtt? 4 tipp a szakértőtől

Nagy értékű vagyontárgy beszerzésekor számos tényezőt figyelembe veszünk. Nincs ez másképpen elektromos gépjármű vásárlásakor sem. De mi alapján döntsünk ilyenkor? Mutatjuk!
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

26 milliárdra büntették a Zoom-ot, mert kiszivárogtatta a felhasználók adatait

Az Egyesült Államok Kerületi Bírósága 86 millió dollárra, átszámítva közel 26 milliárd forintra büntette a videokonferenciákra szakosodott Zoom vállalatot a felhasználók személyes adatainak kiszivárogtatása miatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!