Sírkövek egy zöld területen, amelyeken a Bitcoin logója és a "rip" felirat látható
Fotó: Shutterstock

Mi történik a kriptovalutákkal a halálunk után? Itt a válasz

A kriptovaluták térhódításával a token-tulajdonosok száma is exponenciálisan nő, így egyre több emberben fogalmazódik meg a kérdés: mi történik a digitális javakkal a halálunk után? A napi.hu hasznos tanácsokat gyűjtött össze a legfontosabb teendőkről.


A nagy kérdés

Ahogyan azzal minden „kriptomágus” tisztában van, a kriptojavakat jellemzően digitális pénztárcákban, esetleg kriptotőzsdei felhasználói fiókokban tárolják. Ezekhez a „tárolóegységekhez” szigorú, többfaktoros biztonsági hitelesítések teljesítése után lehet hozzáférni.

Fontos azonban észben tartani, hogy egy bankszámlával ellentétben a digitális tokenekről nincs központi nyilvántartás, ergo kizárólag a tulajdonoson múlik, hogy halála után hozzáférnek-e virtuális tulajdonához-részletezi a napi.hu.

Állami szabályozás híján az egyik legjobb megoldás az, ha a kriptotulajdonos gondos tervezést követően saját szabályrendszert alakít ki végrendeletében az öröklés menetéről. A legfontosabb kérdés az, hogy az örökösök hogyan kapják meg a kriptotárcákhoz tartozó biztonsági kulcsokat, így például a felhasználói neveket, az ellenőrző jelszavakat, a társított e-mail címeket és azok belépési adatait, vagy épp a hitelesítéshez szükséges telefonszámot és annak felhasználói jogait. Ez a folyamat kiemelt figyelmet igényel, ugyanis könnyedén leüríthető a tárca, ha valaki jogtalanul hozzáfér az adatokhoz.

Ha valaki nem végrendelkezik, tokenjei nemes egyszerűséggel a tárcájában maradnak, és senki nem fér hozzájuk.

Korábban mi is írtunk arról, hogyan érdemes összerakni egy végrendeletet, IDE KATTINTVA megtalálod a legfontosabb információkat.

Digitális javak

A napi.hu kitért a közösségi profilokra és a videójáték-accountokra is. Ne feledjük, az említett fiókok a mai modern, digitalizált világban hatalmas üzleti értéket képviselhetnek.

Nehezíti a helyzetet, hogy a digitális vagyontárgyak a jelenlegi jogi szabályozás mellett nehezen megragadhatók. Ráadásul, mivel a digitális jelenségek rendkívül gyorsan változnak, a szabályozás és a bírói gyakorlat egyébként is nehezebben tart lépést velük

–idézi a napi.hu Parti Tamást, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara alelnökét.

Parti kifejtette, hogy egyelőre nincs egyértelmű szabályrendszer arra , hogy kik tarthatnak igényt az elhunytak közösségi fiókjaira, vagy épp a felhőben tárolt adataira.

Jó hír azonban, hogy a kriptovalutákkal ellentétben a nagyobb technológai cégek már gondoltak az örökösödésre, legtöbbjük átlátható, érthető, könnyen igénybe vehető hagyatéki szolgáltatásokat nyújtanak.

Ezekről korábban részletesen EBBEN A CIKKÜNKBEN írtunk.

Ne hagyd ki!