Egy kék felületen egy horogra akasztott bitcoin-logó látható, amellyel tőrbe akarják csalni a befektetőket
Fotó: Shutterstock

8 milliárd dolláros haszonnal zárhatják az évet a kripto-csalók

A kriptovalutákhoz köthető csalásokból származó károkozás idei összértéke már közelíti a nyolcmilliárd dollárt. Az átverések száma jelentősen nőtt tavalyhoz képest, amihez nagyban hozzájárult a bűnözők új taktikája-derült a Chainalysis kriptocég éves bűnügyi jelentéséből.Érik a rekord

A Chainalysis nyilvánosságra hozta a 2022-es kripto-bűnügyi jelentésének előzetesét. Kiderült, hogy a csalók 2021-ben már több mint 7,7 milliárd dollárnyi, átszámítva nagyjából 2 510 milliárd forintnyi kriptovalutát loptak el és csaltak ki a gyanútlan befektetőkből. A megelőző évhez viszonyítva ez 81 százalékos növekedést jelent.

Az eddigi legveszteségesebb év a 2019-es volt, amikor közel 10 milliárd dollárral gazdagodtak a világ kripto-bűnözői. Tavaly komoly visszaesés volt tapasztalható a bűncselekmények számában, ez viszont azt eredményezte, hogy idén kiugróan rossz eredmények születtek 2020-hoz képest.

A jelentésből kiderült, hogy napjainkban különösen kedvelt módszernek számít az úgynevezett „rug pull” taktika. Ennek során a csalók létrehoznak egy új valutát, megvárják, míg néhány száz, rosszabb esetben több ezer ember befektet, majd napokon belül nyom nélkül felszívódnak az emberek pénzével, a kriptovaluta pedig értéktelenné válik.

2021-ben az összes károkozás 37 százalékáért a rug pull-ok feleltek, 2020-ban a károsultak egy százaléka alól „húzták ki a szőnyeget”.

Szőnyegek és piramisok

A megfelelő technikai tudással olcsón és könnyen létre lehet hozni új tokeneket az Ethereum blokkláncon vagy más hálózatokon, a decentralizált kereskedelmi platformokra történő listázásuk pedig nem igényel kódauditálást

-magyarázzák a szakemberek a rug pull-ok népszerűsége mögött rejlő okokat a jelentésben megjegyezve, hogy egy kódauditálással pillanatok alatt kiszűrhetők a kamu valuták.

Az idei év legnagyobb rug pull csalását a török Thodex hajtotta végre, amelynek vezérigazgatója nem sokkal azután eltűnt, hogy a kriptotőzsde befagyasztotta a kiutalásokat. A befektetők 2,6 milliárd dollár értékű kriptovalutát veszítettek.

A Finiko vállalat pedig egy tipikus piramisjátékot üzemeltetett kifejezetten az oroszul beszélő emberek számára, akiket összesen több mint 1,1 milliárd dollárral károsított meg.

Ki lehet szűrni

Bár csábító lehet a kriptovaluták esetleges gigantikus hozama, érdemes minél részletesebben utána nézni a tokeneknek, mielőtt valaki befektetésre szánná el magát. Még az olyan, viszonylag stabil valutáknál is hatalmas a volatilitás, így a bukás lehetősége, mint a bitcoin. A kriptovaluták királya mostanában 50 ezer dolláros árfolyam körül stabilizálódott, de ne feledjük, májusban közel 65 ezer dollárról pillanatok alatt 30 ezer dollárra zuhant az értéke.

Ráadásul az elmúlt hónapokban rengeteg csaló jelent meg a kriptotőzsdén, akik az aktuálisan népszerű trendeket ötvözték a rug pull taktikával. Remek példa erre az október 20-án bevezetett, Squid Game nevű sorozat ihlette Squid Token.

Rengeteg befektetőt vonzott a token, amelynek árfolyama néhány nap alatt 75 ezer százalékkal, több mint 2861 dollárra nőtt. Az eredeti ötlet az volt, hogy a befektetők a Squid tokenjeikkel a hivatalos honlapon keresztül benevezhetnek a sorozatból ismert játékokra, amelyek megnyerésével tovább gyarapíthatják kriptovalutáikat, amelyeket aztán hagyományos, fiat valutákra válthatnak át. A CoinMarketCap hamar óva intette a befektetőket a valutáktól, mondván, hogy sokan arra panaszkodtak, hogy nem tudják átváltani tokenjeiket hagyományos valutákra.

Mint kiderült, a CoinMarketCap aggodalma nem volt alaptalan. Miután a valuta értéke irigylésre méltó magaslatokat ért el, árfolyama hirtelen 0,003 dollárra zuhant, a hivatalos weboldalt és a közösségi oldalakat pedig egyszerűen letörölték. Magyarul a fejlesztők leléptek a befektetők pénzével. Egészen pontosan 12 millió dollárral, azaz nagyjából négymilliárd forinttal.

Nemrégiben pedig a J. R. R. Tolkien örökségét védő ügyvédek pereltek be egy fejlesztőt, aki a Gyűrűk Ura rajongóin akart nyerészkedni. A JRR Token Billy Boyd támogatását is elnyerte, aki a Gyűrűk Urában az egyik hobbit, Pippin szerepét öltötte magára. A fejlesztőnek végül minden weboldalt és közösségi oldalt, illetve a tokent is le kellett törölnie. Továbbá ki kellett fizetnie a perköltséget.

Ha érdekel, hogyan szűrheted ki, mely kriptovaluták képviselnek valódi értéket, és hogyan szűrheted ki a kamu tokeneket, KATTINTS IDE!

Ne hagyd ki!