Egy bitcoin látható egy egércsapdában egy fekete felületen
Fotó: Shutterstock

Sorra dőlnek be a kriptovalutákra épülő piramisjátékok

Jeremy Spence bűnösnek vallotta magát egy tipikus piramisjáték működtetésében: 170 befektetőt összesen ötmillió dollárral károsított meg.Túl szép, hogy igaz legyen

A 25 éves csaló 2017 és 2019 között nyerészkedett az átvert befektetők kárára, akiknek havonta 148 százalékos nyereséget ígért. Az online berkekben Coin Signals néven ismert bűnöző különböző kriptovalutákat, egyebek között bitcoint és ethert csalt ki az ügyfeleitől, amelyeket állítása szerint olyan kereskedési alapokba fektetett, mint a Coin Signals Alternative Fund és a Coin Signals Long Term Fund.

Spence folyamatosan veszteségesen „kereskedett”, régi ügyfeleit a hamis teljesítményadatokkal átvert újabb befektetők pénzéből fizette ki. Veszteségeit eltitkolta és meghamisította a számlaegyenlegeit, hogy úgy tűnjön, nyereségesen működnek az alapok.

Összesen körülbelül kétmillió dollár értékben osztott vissza kriptovalutákat az ügyfeleinek, és nagyjából ötmillió dollárral károsította meg a befektetőket.

Az amerikai Határidős Árutőzsdei Kereskedelmet Felügyelő Bizottság januárban indított pert a csaló ellen. Jeremy Spence-re amellett, hogy vissza kell fizetnie a kicsalt összegeket egy többmilliós büntetéssel karöltve, akár 10 év börtönbüntetés is kiszabható.

Csak óvatosan

A hatóságok az elmúlt hónapokban rengeteg csalót kapcsoltak le, akik a kriptovaluták népszerűségét használták ki, hogy átverjék áldozataikat. A közelmúltban öt kriptovaluta kereskedelmi platformot tiltottak ki New Jersey-ből megtévesztő, illegális befektetési konstrukciók működtetése miatt.

A felfüggesztési végzésekben a Bulk Investments, a Forte Trade, a Dilna Investments (ismertebb nevén a Fidelity Revenue), a RealBitcore Mining és a FilefxOption vállalatok érintettek. A hatóságok azt állítják, hogy a megnevezett vállalatok mindegyike jól ismert csalási taktikákat használt, amelyek segítségével előnytelen befektetésekre vették rá a gyanútlan ügyfeleiket. Egyebek között:

  • alaptalan, irreális megtérülési ígéretekkel csábították az ügyfeleket
  • korlátozott és félrevezető tájékoztatást nyújtottak
  • eltitkolták a vállalatok mögött álló vezetők személyazonosságát és az irányelveket

Mindezek mellett egyik cégnek sem volt hivatalos engedélye arra, hogy értékpapírokkal kereskedjen, vagy brókerként működjön New Jersey-ben. A végzés három New Jersey-i befektetőt is kiemelt, akiket összesen 90 ezer dollárral, azaz nagyjából 29 millió forinttal károsítottak meg a kriptocégek.

Az online csalók kihasználják az emberek érdeklődését a kriptovaluta befektetések lehetőségei iránt. De mi felvesszük velük a harcot

-figyelmeztetett a New Jersey-i megbízott főügyész közleményében.

Ne hagyd ki!