Lábtörlő felirattal
Fotó: Shutterstock

Új lakcímszabályok decembertől: számos kiskaput nyitott a törvény

Hétfőn szavazta meg a parlament a lakcímnyilvántartással kapcsolatos szabályok módosítását. Bár legtöbben a választások tisztaságának kérdésességét emelték ki a decembertől érvényes törvény miatt, az Index észrevett több másik, sokkal veszélyesebb változást, melyeket az új szabály előidézhet.
Törvényessé tették az ügyeskedést

A változás lényegében arról szól, hogy a jövőben nem kell ténylegesen a bejelentett lakcímen élnie annak, aki lakóhelyet létesít az ország határain belül. „Például eddig is komoly ügyeskedés ment a rokonok címére bejelentett gyerekek iskolaválasztása érdekében, tekintve hogy a hatályos szabályozás szerint a lakcím alapján az iskolakörzetben élő diákot kötelező felvennie az iskolának" írja a portál. „Ez a fővárosban mindenképp létező jelenség volt, a még a köztársasági elnök aláírására váró jogszabály-módosítás hatálybalépése után azonban semmi gondot nem okoz majd, hogy egy több ingatlannal rendelkező jobb módú polgár tetszés szerint változtassa az állandó lakcímét, még ha nem is él az adott címen, és nincs is szándékában ezt tenni."

Mi lesz a földvásárlással?

Még inkább érdekes helyzetet teremt az új törvény a földvásárlások esetében. Ugyanis az elmúlt években a termőföldvásárlások, -bérbeadások során is kulcskérdéssé vált, ki számít helyben lakónak. Hiszen helyi lakosként előrébb került az elővásárlási rangsorban, sőt ezen múlt az adásvétel kormányhivatali engedélyezése.

Persze, ha kiszúrják a helyi hatóságok, hogy csak ügyeskedik a vásárló, akkor ezt megvétózhatják. De a rosszhiszemű visszaélést nagyon nehéz lesz kiszúrni…

Ne hagyd ki!